in

Две варненски майки са изоставили новородените си по празниците

Две майки на новородени бебета по коледните празници във Варна са заявили твърдо решението си да изоставят децата си.

И двете родилки са от Варна и са от малцинствен произход, а бебетата са родени недоносени, сподели за Varna24.bg Анна Конукова, шеф на Отдела за закрила на детето към дирекция „Социално подпомагане“ във Варна.

„След изписването децата ще бъдат настанени в приемни семейства“, допълни Конукова.

Стана ясно, че все още е неясна съдбата на изоставеното в АГ-болница бебе на убитата 18-годишна Надя от Аспарухово. Детето беше родено с много ниско тегло и изоставено в здравното заведение в злощастния ден, когато майката бяга от там и се прибира при своя убиец Красимир. Очаква се детето да наддаде на килограми, след което ще бъде настанено в Дома за медикосоциални грижи във Виница, обясни Анна Конукова.

Стана ясно, че във Варна кандидат-осиновителите варират между 55 и 60 семейства за година. През миналата година 59 семейства са заявили желание да осиновят дете, през 2016 г. броят им е бил 51, а през 2015 г.- 62.

Според тенденцията кандидатите са с все по-малко претенции. Преди години те държали детето, което ще осиновят да е от български произход и без заболявания или увреждания. В последните години обаче очакванията им били доста по-разширени, допълни Анна Конукова.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов