in ,

Малката Роси от Девня покорява модния подиум

„Аз не страдам от Синдром на Даун, аз страдам от вашите предразсъдъци!“

С това послание повече от година слънчевата Росица Ангелова и нейните приятели Жорко и Стефи от „нормалната“ детската градина, която посещава, посрещат влизащите в Девня.

Роси се ражда през 2014 г. като едно от стотиците деца със Синдром на Даун в
България. Наричат ги слънчевите деца, защото са вечно усмихнати и изключително
любвеобилни. Това вече са разбрали в детската градина на Роси – деца, родители,
учители, всички я приемат такава, каквато е – раздаваща и приемаща любов.

Различна, както различно е всяко от приятелчетата й в градината. Защото всяко хлапе има своите възможности и своите дефицити, точно като Роси.

Роси има късмета да расте в среда без предразсъдъци. Среда, в която не я приемат
като дете със специфични потребности, а като дете със специфични възможности. За щастие това, че дъщеря й има достатъчно възможности, за да расте като обикновено дете, бързо разбира и майка й Ани. След първоначалния шок от диагнозата и от „стереотипите“, претъпкали интернет колко страшно е да имаш такава „грижа“ вкъщи – с какви тежки здравословни проблеми ще се борите, какви битки ви чакат с преодоляване на умственото изоставане, Ани започва да търси и да открива добрите примери. Примери за онези, успелите хора като нейната Роси. Свързва се и със Сдружението на родителите на деца със Синдрома на Даун, защото помощта от хора с опит винаги е най-ценна.

Днес малката Роси прокарва пътя на децата със Синдром на Даун на модния подиум у нас. В края на декември тя спечели Коледния конкурс на модна агенция „Дани Стил“ след гласуване в интернет. И това е втори неин успех в такъв конкурс.

Сега се очакват рекламодатели без предразсъдъци, които ще осъзнаят, че участието на слънчевото момиченце в техните реклами ще означава едно – продуктите им наистина са за всички. Роси грее като едно от слънцата на благотворителния календар на Сдружението за 2017 г. и за 2018 г., където се снима със звезди на шоубизнеса. Лице е на фотоизложбата „47 усмивки“.

Успехите на Роси пред камерата са поредното доказателство за нещо, което навън
отдавна са открили – децата със Синдром на Даун са изключително артистични.
Неслучайно в чужбина, когато някой социално отговорен режисьор търси за филма си човек с увреждане, той често е точно със Синдрома на Даун. Пример, който вече има своите последователи и у нас – създателите на филма „Откраднат живот“ избраха истинската история на едно от слънчевите деца на България, за да насочат
вниманието към проблемите на малчуганите, неотговарящи на общоприетите норми.

А майката на Роси иска да даде пример на всички, че нейното дете не е по-различно
от другите, защото всяко хлапе по принцип е различно. И да даде кураж на родители, които отглеждат в дома си слънчево дете да повярват във възможностите му. Защото, ако те не вярват в тях, не могат да очакват и другите да го направят.

„Благодаря на „Дани Стил“ и на хората, които са гласували за Роси, за вярата в нейните умения“, казва Ани. И продължава да се бори за равния старт на дъщеря си, вдъхновена от историите на Меган Маккормик – завършила с отличие Bluegrass Community Technical College, Анхела Бачилиер – избрана за съветник във Валядолид (Испания) през 2013 г., Тим Харис – собственик на ресторант, избран за Крал на годишната среща на випуските с най-висок процент гласове в историята на училището си, писателя и актьор Пабло Пинеда, завършил бакалавърска степен по специалността „Образователна психология“, Суджит Десаи – възпитаник на Музикалната академия в Бъркшир, който свири на седем инструмента.

Защо Роси да не се нареди в списъка на успелите със Синдром на Даун.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов