in

Защо държавата плаща на приемни семейства, вместо да подпомага бедните родители, пита адвокат

След едногодишна съдебна сага Даниела от Сливен успя да спечели делото срещу Дирекция "Социално подпомагане" и да си върне трите деца.

Няма никаква логика да се плаща на приемни семейства, вместо да се подпомогнат затруднени родители сами да отглеждат своите деца. Това коментира адв. Петър Николов пред Нова Варна във връзка със случая на Даниела Колева от Сливен, която в края на ноември 2016 г. остана без трите си малки деца. Тогава малчуганите и бяха отнети от социалните служби в Сливен заради мизерните условия, в които живеeше.

Нашумелият в медиите случай постави за пореден път въпроса за адекватността на настоящото ни законодателство, подчерта адв. Николов. По думите му държавата би трябвало да помисли върху сегашната уредба на случаи, в които родители са затруднени да отглеждат децата си единствено поради това, че са бедни, тоест нямат работа или пък работят за минимално възнаграждение.

Според специалиста би трябвало да се помисли, вместо да се бърза да се търсят приемни семейства, на които се плащат суми от по 700 лева. Би могло да се намери вариант да се назначават затруднените родители евентуално към социалните служби на някаква заплата, която да им помага да отглеждат своите деца.

На 9 януари, след едногодишна съдебна битка, 26-годишната Даниела от Сливен спечели делото срещу Дирекция „Социално подпомагане“ – Сливен. Окръжният съд остави без уважение молбата на дирекцията за настаняване на децата и в професионални приемни семейства.

„Чувствам се удовлетворен, защото накрая магистратите обърнаха достатъчно внимание и вникнаха в детайлите“, подчерта адв. Петър Николов. Той припомни, че първата инстанция напълно неоправдано е приела за верни констатациите в доклада на социалните от Сливен, които приели, че Даниела била със съмнителен морал и, че нямала изградена емоционална връзка с децата си, без да обърнат внимание, че след смъртта на съпруга си тя е била в много трудна от човешка гледна точка ситуация и е нямало реално как да работи и в това време да се грижи сама за своите малки деца.

„Искам да подчертая, че Даниела положи много усилия и се справи“, каза още Николов. По думите му младата жена е показала голяма решимост, с което е доказала, че материално затруднените хора у нас заслужават подкрепа и, че не бива да бъдат заклеймявани и оставяни без такава, само защото са изпаднали в трудно положение.

В края на ноември 2016 г. 25-годишната Даниела живееше в склад за мебели в покрайнините на Сливен. Там нямаше електричество, а единствената „екстра” бе стара печка на дърва.

Жената бе принудена да се справя сама с трудностите в живота. Тя нямаше работа, нито подкрепа от близките си. Когато губи бащата на децата си, неговите роднини я прогонват от дома им заедно с децата. Тогава тя отива при своята леля, която живее под наем в две стаи. Жилището обаче не отговаря на необходимите условия за отглеждане на дете, твърдят от отдел „Закрила на детето”. Вместо да помогнат на Даниела, социалните работници взимат двете момченца и момиченцето от майка им и ги изпращат в различни приемни семейства.

Даниела обаче не се предава. Тя доказва и пред магистратите, че новият приятел, с когото живее на семейни начала, е припознал официално трите деца и е решен да създадат здраво семейство. Тя започва работа и в крайна сметка, с подкрепата на добри хора, включително и адв. Петър Николов от Варна, тя успя да върне своите деца.

Адвокат Петър Николов публикува на своята фейсбук страница решението на Сливенския окръжен съд от 9 януари 2017 г. , в което се посочва, че “ всяко дете има право да бъде отглеждано на първо място в семейство“ и, че „липсата на дом и бедност на родителите не са сами по себе си причини за отнемане на децата“.

По думи на адвоката към момента към него са се обърнали и други българи с финансови затруднения, които са на път заради това да изгубят възможност да отглеждат децата си.

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/