in

Българското Черноморие е сред 15-те най-желани дестинации в света за покупка на втори дом

Изминалата 2017 г. се характеризира като година на бавен, но стабилен възход на имотния пазар в България, все по-ниски нива на лихвените проценти и по-висока стабилност на макроикономическите показатели в страната.

Ваканционните имоти по Българското Черноморие продължават да бъдат притегателни за чуждестранните граждани. Оставаме сред 15-те най-желани дестинации за покупка на втори дом и през октомври, показва редовната класация на голям международен портал за недвижими имоти, предаде „Черно море“.

Страната ни заема 11-о място, като се изкачва с две позиции спрямо септември с дял от 1,44% от всички реализирани в портала запитвания.

За периода януари-октомври 2017 г. общите приходи от международен туризъм надхвърлят 6,3 млрд. лв. Ръстът спрямо периода януари-октомври 2016 г. е 9,2%. През периода януари-ноември 2017 г. общият брой посещения на чуждестранни туристи в България е 8 425 620. Техният брой е със 7,3% повече спрямо периода януари-ноември 2016 г. Увеличение има при посещенията с цел почивка и ваканция, като са реализирани 5 293 492 посещения и ръст от 7,3%. Посещенията с цел гостуване са 611 254, като те намаляват с -4,2%. Посещенията с цел бизнес са 1 451 531, като те сe увеличават с 9,9%. Посещенията с други туристически цели са 1 069 343. Посещенията с цел почивка и ваканция формират 62,83% от всички туристически посещения. Това сочат данните на Министерството на туризма и социалната политика. Тези данни затвърждават прогнозите за повишен интерес към местните ваканционни селища и възможности за отдих. Респективно се забелязва и по-засилен интерес към покупка на недвижими имоти по нашето Черноморие.

Основна движеща сила на пазара с ваканционни имоти остават руските граждани, като в края на 2017 г. можем да кажем, че интересът за покупка на жилище на българите почти се изравнява с тях (средно около 36% от купувачите са руснаци, а около 33-34% са българи). Това показва, че стабилизацията на макроикономическите показатели в страната води до повишен местен интерес за инвестиция във второ жилище, което би могло да генерира пасивен приход на своя собственик.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов