Вижте къде по света честват смъртта (Снимки)

Ние скърбим, когато някой умре, слагаме некролози и дори наемаме оплаквачки. Но не всички плачат за мъртвите. В света има различни фестивали и празници, които честват смъртта и починалите.

Танцуващите с мъртвите

В Централен Мадагаскар се празнува смъртта с ритуала Фамадихана. Покойниците се изваждат от гробовете, сменя се платното, с което са увити, пръскат ги с парфюм и шампанско, след това хващат ръцете им и танцуват с тях. После ги връщат обратно в гробовете.

Според местните поверия човек преминава в отвъдния свят, само когато тялото му се разложи напълно, а дотогава той трябва периодично да бъде “раздрусван”, общувайки с роднини и близки.

Гай Джатра

Празникът е известен и още и като Фестивал на кравите. Той е популярен в Непал и се провежда през август или септември. Семейства, които са загубили близък през последната година, водят крава по улиците, за да може с помощта на свещеното животно починалият да премине в отвъдното. Ако не може да се намери крава, вземат дете, което обличат като крава.

Погребенията в Гана

В Гана всяко погребение е празник. За мъртвите подготвят ковчег, който е със специалната форма и символи, които разказват живота на починалия. Наричат ковчезите съдове за притчи

Японският фестивал на смъртта

Фестивалът на мъртвите, наречен още Обон, се провежда през август. Японците вярват, че по това време починалите обитават нашия свят, затова много японци се връщат по родните си места, в опит за прекарат време с предците си. Други пък оставят храна пред дома си, за да нахранят гладните духове.

Денят на мъртвите в Мексико

От 31 октомври до 2 ноември, хора от всички краища на Мексико излизат от домовете си и отиват в гробищата да посрещнат душите на починалите си близки. Слагат се букети от невени и свещи, а гробовете се окичват с цветя.

Семействата се обличат с най-различни бродирани костюми за празниците. Един от най-традиционните костюми е Катрина. За първи път тя се появява в творбите на местен художник. Катрина всъщност представлява женски скелет с помпозна шапка.

Източник: Дарик

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Ето защо понякога клепачите ни трептят

Планови прекъсвания на електрозахранването