in

Варненския апелативен съд обжалва присъда на жена не пожелала да плаща данък за дарения от мъже в социалната мрежа

Обжалват пред втора съдебна инстанция условна присъда и глоба за неплатен данък за получени парични дарения.

Състав на Варненския апелативен съд днес днес разгледа жалбата на Саалия Тайрова от Дулово, област Силистра, срещу условна присъда на Окръжен съд – Силистра – 1 година „лишаване от свобода“, отложена с 3 години изпитателен срок и 1000 лева глоба, наложена заради това, че не е платила данък за получени парични дарения на обща стойност 127 325 лева. Първата съдебна инстанция е присъдила на подсъдимата да заплати на гражданския ищец – Община Дулово сумата от 4 464,88 лева.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня казуса, който започнал в началото на 2009 година. Тайрова подхванала връзка по телефона с мъж от Република Турция. По това време изпаднала в тежко финансово положение. Мъжът започнал да й изпраща пари, които тя харчила за лични и семейни нужди. Последвали нови запознанства с множество други мъже. И на тях се оплаквала от паричните си затруднения. Саалия общувала с мъжете по телефон, чрез „Фейсбук“ или „Скайп“.

В резултат на активната й комуникация, от началото на 2009 и до края на 2013 година тя получила различни парични суми във валута чрез „Western Union”. Преводите били в различни търговски банки. За пет годни тя приела 173 парични дарения на обща стойност 127 325,04 лева. Подсъдимата не е подавала декларации по реда на Закона за местните данъци и такси върху получените 173 дарения и така избегнала плащането на данъчни задължения в размер на 4 464,88 лева.

Защитата на подсъдимата намира, че съдът трябва да отчете превес на смегчаващите вината обстоятелства и да определи по-нисък размер на присъденото наказание.

Прокуратурата от своя стнана настоява делото да се върне на първата съдебна инстанция. Обвинението припомня, че делото се е гледало по реда на съкратената процедура. Съдът в Силистра обаче не е посочил първоначалния размер на присъденото наказание, а е вписал направо присъда, след редуцирането й с 1/3.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в определения от закона 2 месечен срок.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов