in ,

През тази година повече семейства от Варна ще могат да получават месечни семейни помощи за деца

Снимката е илюстративна

През тази година повече семейства ще могат да получават месечни семейни помощи за деца. Това каза Адриана Григорова, директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна.

По думите й новостите са свързани с промяната в Закона за държавния бюджет, с който е регламентиран средномесечният доход за достъп до семейните помощи по реда на Закона за семейните помощи за деца, както и размерите на семейните помощи, които са влезли в сила от началото на годината.

„С тези изменения се въвежда възможността за определяне на различен доходен критерии, когато се отпускат семейните помощи. Семейните помощи еднократна помощ при бременност, еднократна помощ за ученици, записани за първи път в първи клас, както и месечните помощи за отглеждане на дете до навършване на 1 година през 2018 година ще бъдат предоставяни, когато средномесечният доход на семейството е в размер на 450 лева“, отбеляза Адриана Григорова.

Тя допълни, че по отношение на месечните помощи за деца – най-масовата месечна помощ, която се отпуска до навършване на 18-годишна възраст на детето или ако учи – не по-късно от 20-годишна възраст, условията за достъп са различни.

„Когато семейството има средномесечен доход на член до 400 лева, това семейство ще получава тези месечни помощи за отглеждане на дете в пълен размер. Семействата с месечен доход за всеки член между 400 и 500 лева, включително, също ще получават детски надбавки, но 80% от пълния размер на помощта за отглеждане на дете“, обясни Адриана Григорова.

През 2018 година месечната помощ за отглеждане на дете е 40 лева за семейства с едно дете. За семейства с две деца помощта е 90 лв., за семейства с три деца – 135 лв., за семейства с четири деца – 145 лв., като за всяко следващо дете помощта расте с 20 лева.

Помощи в този размер ще получават домакинствата с до 400 лева месечен доход на човек. Домакинствата с месечен доход на човек между 400 и 500 лева, включително, ще получават 80% от стойността на съответната помощ. Семействата могат да кандидатстват в социалните дирекции в града.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов