in

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ с богата програма за 2018 г.

Първият и най-дълголетен български фестивал – Международният музикален фестивал „Варненско лято“ започва своята 92-а година с подготовка за реализирането на амбициозна програма. Това стана ясно на среща на неофициалния фестивален съвет, водена от зам.-кмета Коста Базитов, на която присъстваха организатори и партньори на мащабното събитие.

В своето издание 2018 музикалното лято ще разтвори своите рамки не само с традиционните вече 6 модула, а и с жанров пробив дори в Основната програма (24 юни – 5 юли), каза в представянето на ключовите моменти в афиша на фестивала Руми Петрова от организационния екип за Нова Варна.

За разлика от предишни години, жанровото съдържание на основния модул ще се разшири от класическа музика до джаз, фолкор и музикален театър, за да бъдат представени най-добрите продукции в национален мащаб.

Сред гостите на фестивала се открояват оперната прима Александрина Пендачанска, Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин и солисти Теодосий Спасов, кавал и Илиян Илиев, кларинет, Фестивалният оркестър East West, както и водещата българска джаз формация – Биг бенда на БНР, ансамбъл „Драгостин Фолк” за фолклорна хорова музика и духов квинтет „Пилекадоне“, варненският оркестър „Симфониета“ с диригент проф. Милко Коларов.

Бляскаво откриване очаква меломаните на 24 юни с концерта на Варненската филхармония с гост диригент Пиеро Романо от Италия и солист адмирироното българско сопрано Александрина Пендачанска.

Концерти ще има и в модула „Лаборатория Варна“ – акцентът ще бъде върху варненски творци в колаборация с международно утвърдени артисти.

Летния театър, Английския двор на Археологичесикя музей и на морския бряг – сцена Ментол ще има представители на – Хилда Казасян с Варненската филхармония и на Антони Дончев джаз квинтет с Варненския камерен оркестър с диригент Ганчо Ганчев. А от Испания за сцената край брега ще пристигне ансамбъл „Патакс“.

От 29 юни – 9 август в модула „Опера, мюзикъл и балет на открито“ ще видим 5 премиери, които готви специално за фестивала Варненската опера.

Балетната програма ще води „Лебедово езеро“ от Чайковски – постановка на Варненската опера с диригент Мартин Георгиев. През есента ще излезе пред публика и премиерата на балета „Снежанка“ по мотиви от музика на Чайковски.

Завършващият модул на фестивала „Baroque“ – Ренесансова и Барокова музика, обещава срещи с изтъкнати европейски ансамбли за старинна музика, сред които е елегантният италиански ансамбъл „Кавалиери“, специализиран в изследването на традициите на музикална Венеция.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов