in

Мъж претърпя втора трансплантация на лице след отхвърляне на първото

Преди 12 години екип френски хирурзи извършва за първи път в света успешна трансплантация на лице. За съжаление, седем години по-късно, тялото на пациента отхвърля трансплантираното лице.

Оттогава пациентът живее без алтернатива. Хирурзите решават да рискуват и да направят втори опит за трансплантация, този път с лице от друг донор. Самата операция е успешна, но е рано да се каже дали трансплантът ще бъде приет или отхвърлен от тялото на пациента.

Според изявление на Френската агенция по медицина, предадено от Telegraph, „тази операция показва, че повторна трансплантация е възможна при отхвърляне от тялото на трансплантиран орган.“

Въпреки че операцията вече е извършена, ще са нужни седмици преди лекарите да могат да преценят дали реално е успешна. В света са извършени по-малко от 40 операции за трансплантация на лице, така че още няма достъчно статистически данни в тази област.

Ако операцията се окаже успешна, тя ще проправи път за ретрансплантиране при много пациенти. Получателите на трансплантирани органи винаги рискуват тялото им да отхвърли транспланта и обикновено са на поддържаща имуносупресивна терапия до края на живота си.

Пациентката, върху който е извършена първата лицева трансплантация преди 12 години, Изабел Диноар, умира от рак през 2016. Лекарите ѝ смятат, че ракът при нея е причинен или поне усложнен от имуносупресивните лекарства, които приема след лицевата трансплантация.

Макар че трансплантациите са хирургически подвиг, те са много рискови и животът след тях е пълен с усложнения, възможни инфекции, лекарства и постоянен риск от отхвърляне на органите.

Въпреки това, реципиентите на органи обикновено са с много сериозни увреждания и операциите възстановяват не само тъканта, но и психиката им. Първата жена в света с трансплантирано лице, Диноар, споделяла, че макар да носи лицето на някой друг, в огледалото вижда себе си.

Такъв тип операции все още са по-скоро изключение. Нужни са много изследвания, както върху самата хирургична процедура, така и върху поддържащите медикаменти след нея.

Трансплантацията на лице може да реши редица проблеми като генетични заболявания, болка, загуба на някои функции като дишане, хранене, говор, както и да даде възможност на пациентите за промяна на лицевото изражение. Въпреки че способността за дишане и хранене е жизнено важна, не трябва да се подценява и възможността човек да се усмихва и да е способен да изразява емоции.

Източник: Science Alert

Превод и редакция: „Нова Варна“

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/