in

Заделят над 31 млн. за големите инфраструктурни проекти на Варна

Община Варна ще отдели общо 31 265 000 лева  за отчуждаване на имоти, свързани с изграждането на големите инфраструктурни обекти в града.

Разходите са заложени в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2018 г., която беше одобрена днес от членовете на ПК „Собственост и стопанство“ към Общински съвет – Варна, съобщиха от Общината за Нова Варна.

За отчуждаване на земя в бюджета са заделени 16 465 000 лв., а на сгради – 14 800 000 лв. Принудително отчуждени ще бъдат имоти, попадащи в плановете на мащабните инфраструктурни проекти, сред които са новият бул „Левски“ и пробивът на бул. „Сливница“.

Още 430 000 лв. Община Варна е заделила за събаряне на сгради – общинска собственост, за застраховане на застроение имоти, за изготвяне на технически паспорти на сгради, за изработката на подробни устройствени планове и др.

Планираните приходи от сделки с имоти са в размер на 9 960 000 млн. лева. Те ще влязат в хазната от продажби на имоти, наеми, включително на плажове държавна собственост, концесии, приватизация.

На публичен търг или чрез конкурс Община Варна възнамерява да продаде 72 имота в различни части на града, включително в селата Тополи, Константиново и Каменар. От продажбата им в бюджета се очаква да дойдат 4 790 000 лв.

Зарядните станции за електрически автомобили, които ще влязат в новата „синя зона“ на Варна, също бяха дискутирани на днешното заседание на комисията. Съветниците дадоха съгласието си да се предостави право на безвъзмездно монтиране на станции върху общински имоти в полза на ОП „Общински паркимги и синя зона“.

На този етап се предвижда да има зарядни станции за електромобили на 11 места в града. Част от тези места са общинските паркинги на пл. „П. Славейков“, ул. „Александър Дякович“, пл. „Мусала“, на паркинга пред Областната дирекция на МВР на ул. „Сан Стефано“ и др.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов