in

„Да обичаш дивото. Монголия“ или какво вдъхнови една българка да пропътува 8000 км и да се озове на другия край на света (ВИДЕО)

Снимка:Нова Варна

Всички големи пътешествия започват с някоя шега, пусната между две бири: „Знаете ли каква статия четох за Монголия… Що не вземем да идем да проверим дали е истина?. Ха-ха-ха. Пада голям смях, а няколко месеца по-късно се озоваваш в Транссибирската железница на път за Монголия“.

„Нова Варна“ се свърза с Петя Димитрова – авторката на книгата „Да обичаш дивото. Монголия“. Тя е от София и е пропътувала 8000 км. от Москва през Сибир до пустинята Гоби и обратно до Улан Батор, само и само да види приказната дива красота на Монголия.

Снимка: Нова Варна

Петя е завършила „Книгоиздаване“ и работи като редактор в издателство, но силното и желание да бъде пътешественик не и дава мира и трудно се задържа на едно място. От две години се занимава с етнология, пътува до села и паланки, като най-голямото и желание е да изследва миграцията на хората към селата от градовете.

Пред репортер на „Нова Варна“, авторката успя да разкаже за суровата красота и дълбоката магия на една прекрасна, но не толкова позната за хората страна.

„В Монголия е трудно предвижването сам. В Google страната изглежда като едно зелено петно с няколко асфалтирани пътища. Земята в източната част на Монголия е неплодородна, студено е и хората се прехранват със скотовъдство. Всяко семейство си има стадо, при това голямо, с повече от 15 животни, като най-разпространени са конете, камилите, козите и овцете. Населението е около 3 млн. жители, като един милион от тях живее в столицата Улан Батор. Площта на Монголия е 1,5 млн. кв. км, което означава, че това е пуста страна и на моменти може дори да не срещнеш никой.“

Пeтя описа пътешествието си като много вълнуващо и заради перипетиите, които са достигнали нея и нейните приятели, тръгнали с нея на тази експедиция. Тя разказа още пред „Нова Варна“, че пътуването се е осъществило чрез Транссибирския влак, като идеята е била да минат през цяла Русия и да видят всичките и красоти. Оказва се, че не е толкова скъпо – за да се измине  2/3 Русия, от Москва до Иркутск (Байкал), са платили само 200 лева на човек.

Първо спиране в пустошта

„След като стигнахме Иркутск, хванахме автобус, пътуващ 7 часа до Монголия. За наша беда, автобусът закъса в крайната част на сибирската тайга. 9 часа стояхме в гората. Беше доста забавно и една щипка неприятно.“

Костенурка или санбернар?

Петя направи подарък и за всички читатели на „Нова Варна“, като даде линк за безплатно сваляне на една от главите на книгата:

9-та глава от „Да обичаш дивото.Монголия“

Репортер на „Нова Варна“ разговаря с Петя Димитрова. Ето и част от интервюто с нея:

Книгата може да бъде закупена в търговската мрежа в страната.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов