in

Варненски учител празнува 100-годишен юбилей

Кадър: БНТ

Стефан Ташчиев е роден в малко селце в Еленския Балкан, завършва биология в Шумен, след това дълги години е работил в Регионалния инспекторат по образованието във Варна. Той е и първият директор на Основно училище „Добри Чинтулов“ в града. Близки и приятели почетоха юбилея му, а той разказа много или малко са 100 години.

За Стефан Ташчиев празненството, което близките му са организирали е  неочаквана, но много радостна изненада. Той признава, че е трогнат от вниманието и щастлив, че може отново да види свои стари приятели, съобщи БНТ.

Гордее се, че на тази завидна възраст може сам да се грижи за себе си и за съпругата си. Той плаща сметките си и ходи на пазар. Единственото, което го тревожи е, че не може да чете толкова, колкото му се иска.

Стефан Ташчиев разказва, че се чувства идеално със здравето си.

Съпругата му Жечка е с 12 години по-млада от него. Женени са от 68 години и казва, че бракът им е щастлив защото се крепи на взаимно уважение.

„Той ме научи да уважавам“, казва с гордост Жечка.

На децата и внуците си Стефан е предал любовта към ботаниката.

„Всичко, на което съм научен е предадено от него. Имаме вила, на която често ходим. Той я е изградил от първия камък до последната керемида. Той ми е казвал как трябва да се гледа всяко едно дърво в двора ни“, допълни внукът на дядо Стефан.

Освен пожеланията за много години щастие, столетникът получи и почетна грамота от колегите си от ОУ „Добри Чинтулов“, както и от съюза на ветераните от войните в България, за участието си във Втората Световна война.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов