in

Задържане под стража за мъж, извършил данъчни измами в голям размер

Потвърдиха мярката за неотклонение „задържане под стража“ на Веселин Цанков, който е разследван за данъчно престъпление.

Състав на Варненския апелативен съд потвърди определението на Окръжен съд – Силистра от края на януари, с което първоначално под стража е бил задържан Веселин Цанков, разследван за продължавано данъчно престъпление, извършено преди близо 5 години. Това съобщиха за Нова Варна от Апелативен съд-Варна.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че Цанков е привлечен като обвиняем по досъдебно производство затова, че от началото на декември 2012 година до април 2013 година в качеството си на представляващ търговско дружество и в съучастие като съизвършител с друго лице, по множество сделки е приспаднал неоснователно данъчен кредит и по този начин избегнал плащането на данъчни задължения в значителен размер. Според разследващите, общият престъпен резултат възлиза на 124 719 лева.

Днес, 6-ти февруари, въззивната апелативна инстанция намери, че при оценката на всички събрани в хода на разследването доказателства, ОС – Силистра правилно е обосновал наличието на предположение за авторството на деянието. Налице са писмени доказателства, експертизи, както и показания на свидетели, които потвърждават това заключение.

Варненският апелативен съд споделя и втория обоснован извод на първоинстанционния съд, че ако е с по-лека мярка за процесуална принуда, опасността обвиняемият да се укрие от наказателно преследване е реална. Основание за това се съдържат в данните за продължилото близо година издирване на Цанков, който не е бил открит на нито един от възможните адреси, а това е довело и до обявяването му за общодържавно издирване.

Втората съдебна инстанция остави без уважение жалбата против първоначалния арест на Веселин Цанков, разследван за продължавано данъчно престъпление. Това определение не подлежи на обжалване.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов