in

Ще глобяват бургаски предприятия заради замърсяването на въздуха

Снимката е илюстративна

Сериозни глоби за две от големите производствени предприятия в Бургас, заради замърсяване на въздуха. До санкциите се стигна, след масови проверки, заради получени сигнали за задушлива миризма на територията на Бургас, съобщи Нова.

В деня на обгазяването са получени информации от измервателните станции на територията на целия град, че имаме повишени нива на бензен във въздуха. Двете големи предприятия на територията на града обаче не са съобщили за промишлени аварии. Въпреки това рафинерията ще бъде глобена с до 100 хиляди лева,а дървопреработвателното с 40 хиляди.

Еко-инспекторите не засекли превишение на нормите на сероводород в Кроношпан и ЛУКОЙЛ. Вероятно обгазяването е дошло от инсталациите за утилизиране на опасните утайници заради бурния вятър.

Високите параметри били моментни, а по стандарт се отчитала средногодишна норма. Работата на окислителните езера в Лукойл е спряна до второ нареждане. След подобряване на времето работата по отстраняването на утайниците ще продължи.

От общината настояват за намеса на Министъра на екологията и мерки от двете фирми. РИОСВ подготвя онлайн платформа за денонощни автоматични сигнали за граждани.Те обаче не са доволни.

 

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов