Варненец внесе 21 милиона лева, за да се разплати с НАП

Снимка: Илюстративна
Снимка: Илюстративна

Длъжник от Варна внесе в държавния бюджет над 20,8 милиона лева просрочени задължения. Това обяви Мирослав Нонев – шеф на дирекция „Събиране“ в НАП-Варна.

Той уточни, че става въпрос за българска фирма, която покрила огромните си задължения миналата година.

Друг длъжник се е разплатил към бюджета, внасяйки над 4,3 милиона лева. Няколко други пък са покрили задължения за по над 3 милиона лева, пише Дарик.

За миналата година варненската дирекция на приходната агенция отчита 10 на сто по-голяма събираемост на просрочените задължения. Като цяло планът за приходите на НАП-Варна за миналата година е преизпълнен с над 110 процента.

Все повече клиенти подават данъчните си декларации по електронен път. 60 на сто от декларациите, подадени по Закона за корпоративното подоходно облагане миналата година, са били пуснати онлайн. Хартиени са били едва 40 на сто от подадените годишни декларации, отчете Тодор Манев, шеф на дирекция „Обслужване”.

До 31 януари тази година подадените годишни данъчни декларации са 3769, от които 69 на сто по електронен път. Първата данъчна декларация за годината е била подадена онлайн още на 1 януари. Отчетени са били приходи за наем. До момента най-големият деклариран годишен доход е за 1,5 милиона лева, отчетен от чуждестранно лице, разкри Манев.

Трябва да се излезе от клишето „бирник”. Ние сме европейска администрация, работим с изключително много електронни услуги. Една от тях е въвеждането на POS терминали”, изтъкна шефът на местната структура на НАП Милена Колева.

Само в салона за обслужване на клиенти има инсталирани 16 POS терминала. Обслужването на тях отнема минути и облекчава гражданите, на които се спестява времето за чакане по опашки.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Забраняват щендерите по тротоарите в Слънчев бряг

Гледат на втора инстанция делото на Бейтула Исмаил, убил варненски разносвач на пици