in

Истанбул отваря трето летище

Снимка: plovdiv-online.com

Трето летище в Истанбул ще се отвори на 29 октомври, съобщи министърът на транспорта Ахмет Арслан в събота, когато посети строителната площадка.

Осемдесет процента от строителството на летището, което ще бъде едно от най-големите в света, е завършено, каза Арслан пред репортери. Проектът е създаден, за да посрещне нарастващия трафик в основен център, пише dailysabah.com.

Летището е сред мегапроектите в Турция, които включват трети мост през Босфора, открит през 2016 г., и планира да построи огромен канал в Истанбул, който ще превърне голяма част от града в остров.

Пристигащите полети ще бъдат насочени към новото летище от съществуващото летище Ататюрк, веднага щом се отвори новият, каза Арслан. Преходът към новия сайт ще бъде завършен за 48 часа.

Летището ще бъде достатъчно голямо за 114 самолета, които да закачат едновременно, каза министърът, като добави, че ще работи с 225 000 души и ще обслужват ежедневно 3000 полета.

Арслан заяви, че около 10,2 милиарда долара са инвестирани в проекта и че той ще генерира около 22,2 милиарда долара за 25 години преди данъка върху добавената стойност.

Летището Ататюрк в Истанбул е сред петте най-натоварени летища в Европа, които се възстановяват през 2017 г. от спад в пътническия трафик през предходната година.

Новото летище в Истанбул, което се очаква да бъде най-голямото летище в света, когато бъде напълно завършено през 2023 г., ще служи като основно летище в Турция и ще бъде център за свързване на полети между Европа и Азия.

Превод: Нова Варна

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов