Оставиха в ареста алоизмамник, отмъкнал 76 хил. лева в Търговище

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Обвиняем за телефонната измама за 76 хил. лева е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, а съучастникът му излиза на свобода с парична гаранция от 10 хил. лева с определение на Търговищкия окръжен съд. Това съобщиха за Нова Варна от пресслужбата на Апелативния съд.

22-годишният Силвестър П. – един от тримата обвиняеми, които успяха да измамят по телефона жена от Търговище със сумата от 76 хил. лева, остава в ареста с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, след като състав на Търговищкия окръжен съд потвърди определението на първата съдебна инстанция. Съучастникът му в престъплението – 21-годишният Йордан П., излиза на свобода срещу парична гаранция от 10 хил. лева, след като въззивната инстанция отмени определението на Търговищкия районен съд, с което му е била наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

И двамата обвиняеми в престъплението по член 210, ал. 1, т. 1 и 5 от НК – измама в големи размери, при която деецът се е представил за длъжностно лице, са от великотърновското село Камен.

На третия в схемата – непълнолетния Никола Р. от Търговище, който отишъл да прибере пакета с парите, оставени от въведената в заблуждение жена, Окръжният съд в Търговище измени мярката му за неотклонение от „Задържане под стража“ в „Надзор на родителя“ на 29 януари тази година.

Районната прокуратура в Търговище привлече 16-годишния ученик Никола Р. като обвиняем на 20 януари тази година. Съучастниците в телефонната измама, извършена на 19 януари тази година, Силвестър П. и Йордан П. са привлечени към наказателна отговорност на 3 февруари.

Силвестър се обадил по телефона на нарочената за жертва жена от Търговище и се представил за служител на криминална полиция. Убедил я да съдейства да бъдат задържани опасни телефонни измамници. По-късно в ролята на измамник се обадил Йордан. Той затвърдил заблуждението, в което била въведена 66-годишната жена, че наистина съдейства на полицията. Жената изтеглила наличните си 76 хил. лева от банка и по указанията на мнимия полицай оставила пакета с парите в храсти.

Действията й били наблюдавани от истински полицейски служители. Те засекли 16-годишния Никола, който дошъл да прибере парите. След преследване момчето било задържано. Пред разследващите то развило версията, че било заплашено да участва в телефонната измама.

 

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Снимката е илюстративна

Вандал потроши уличното осветление в Дългопол

Обявиха кога ще завършат варненския булевард “Левски”