in

Каракачанов и Сидеров: Кабинетът пада, мине ли Истанбулската конвенция

Подозират, че депутати от “Обединени патриоти” можело да помогнат на ГЕРБ, като не слязат на гласуването. Сидеров готов да хвърли оставката си като лидер на парламентарната група, ако някой отвътре се разсее.

Правителството ще падне, ако парламентът ратифицира Истанбулската конвенция. Тогава се отива на предсрочни избори. Това предупреди лидерът на “Атака“ и на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров.

„Разбирам премиера Борисов – той е подложен на натиск отвън; а сега тече и българското председателство на Съвета на ЕС. Отлагането на конвенцията бе също жест от страна на ГЕРБ и аз го оценявам и им благодаря. Ще говорим с Борисов по темата пак. Това е динамика. Премиерът е схватлив и рефлективен и аз съм убеден, че ще направи каквото трябва“, заяви Сидеров пред „24 часа“.

Патриотите се опасяват, че техни депутати могат да помогнат за приемането на конвенцията, като не присъстват на гласуването.

“Дори един човек от парламентарната група да не влезе при гласуването на конвенцията, ще искам изключването му. Освен ако няма хиперуважителна причина – да е на легло например. След което ще действам според обстоятелствата. Ако има депутат или депутати, които не са в пленарната зала, за да гласуват “против”, а след това не напуснат, аз ще се оттегля като председател на парламентарната група, в която, ако има отсъстващи, вече ще сме се дискредитирали“, каза Сидеров.

“Ще се замисля дали мога да бъда председател на такава група и дали въобще обединението, за което положих толкова усилия, е налице. Ако го няма, значи е приключило. Тогава си казваме: “Всеки – по своя път”, и толкова“, допълни лидерът на „Атака”. Сидеров призна, че двамата с Красимир Каракачанов имат разминаване с третия съпредседател на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов по въпроса дали да се направи референдум за еднополовите бракове.

Волен Сидеров настойчиво предупреди още – не дадат ли единен отпор на конвенцията в парламента „Обединени патриоти“ политически ще се самоубият.

„Компромисите не могат да бъдат безгранични просто защото сме влезли в управлението. Освен това трупаме негативи, както аз около Нова година припомних, че не сме за писти, не сме за плажове и т.н. Това нещо продължавам да го твърдя. И напоследък има нови теми, които пак не са много съществени. Кадрови назначения, постове – ако само това изтъкваме по медиите, хората ще започнат да се питат ‘Защо гласувахме за вас?”, предупреди още Волен Сидеров. И напомни, че целта на патриотите е да подобряват живота на българина. А също, както в случая с Истанбулската конвенция, да са спирачка пред неправилните решения.

“По други теми пък ролята ни е да сме стимул – например битова сигурност, доброволни отряди, икономическо развитие, малък и среден бизнес. За мен там са важните точки и ако се отклоняваме от тях, хората няма да ни простят. Не искам да се окепазявам на зряла възраст”, отсече шефът на депутатите от “Обединени патриоти „.

„Общественото недоволство е толкова голямо, че обществото няма да издържи. Така че г-н Сидеров е прав – кабинетът ще падне, ако парламентът ратифицира Истанбулската конвенция”, коментира пред „24 часа“ и вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Взривоопасната тема “Истанбулска конвенция” в момента е временно замразена.

След като на 25 януари по лична заръка на премиера Бойко Борисов парламентарната му група я изтегли временно от обсъждане в комисиите на Народното събрание, на 8 февруари ГЕРБ внесе питане в Конституционния съд дали конвенцията противоречи на основния ни закон; който по думите на председателя на правната комисия на НС Данаил Кирилов управляващите нямат никакво намерение да променят.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов