in

Летище Варна с ново осветление

Поредните инвестициите на Фрапорт включват най-съвременното светлинно оборудване.

Светлините на едно летище са сигналите, които предоставят визуална информация на пилотите и са от значение за безопасността на пътниците. Благодарение на светотехническата система, пилотите могат правилно да се ориентират при наклон или да идентифицират прага на пистата и очертанията на наземната инфраструктура, съобщиха за Нова Варна.

Ето защо летище Варна инвестира в ново светлинно оборудване и подмени цялостната си система за управление и контрол на светотехническите съоръжения на пътеките за рулиране и летателната писта.

Тъй като концесионерът на летището наследи старата система, която бе на възраст между 40 и 50 години, Фрапорт започна дейността по проекта за подмяна на светлините още през 2014 г.

Новите светлини вече са факт и ще подобрят не само безопасността на летището, но и бързината на реакцията при нужда от поправки и поддръжка – новата светотехническата система е „умна“ и сигнализира при проблеми.

Подменени са 124 светлини на подходите за излитане и кацане, както и регулаторите за интензитет на светлините и системата за дистанционно управление. Проектът е оценен на 2.92 милиона лева, а новото оборудване ще улесни полетите в периоди със занижена видимост. „Някои от новите светлини са с височина близо 18 метра, а предните не надвишаваха 8 метра“, обясни Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД.

Наша цел е да придобиваме нови съоръжения с които да увеличим безопасността на дейността си и да допринесем за имиджа на Варна като международна дестинация“, добави той.

В момента Фрапорт Туин Стар провежда още два мащабни проекта на варненското летище – подобрения в хангара за ремонт на въздухоплавателни средства и пълната реконструкция на пътека за рулиране „Алфа“.

„Алфа“ е най-дългата и най-използваната пътека на летището, а от хангара в момента се възползват двама наематели: българските компании „Bulgarian Air Charter“ и „Elektra Trans Global“. Подобренията на хангара до момента струват близо 590 000 лева.

За първите 10 години на концесията си, операторът на морските летища е инвестирал 350 милиона лева във Варна и Бургас, а до 2027 година се очакват инвестиции от още 256 милиона лева.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов