in

Община Варна иска 14 дка за Математическата гимназия

Съветниците от ПК „Собственост и стопанство“ дадоха съгласието си Община Варна да започне процедура по придобиване от държавата на имот, върху който да бъде изградена нова сграда на емблематичната Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“.

На днешното си заседание те гласуваха промени в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2018 г., в която предстои да бъде включен имотът, съобщиха за Нова Варна.

Сегашният собственик на терена на ул. „Върба“ е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Общата площ на имота е 28 168 кв. м, върху част от които е разположена сградата на Професионалната гимназия по електротехника.

Желанието на общината е да придобие безвъзмездно 14 170 кв. м от тях, които да обедини със свой съседен парцел с площ 7 760 кв. м. Така ще осигури близо 22 дка, необходими по норматив за строителство на нова сграда на Математическата гимназия.

С изграждането й зоната на техникумите ще се обособи като образователен кампус. „Амбицирани сме да превърнем района в център за обучение по математика, информатика, технологии, техника“, обяви преди дни кметът Иван Портних.

Същевременно ще се сложи край на дългогодишните спорове за базата между Математическата гимназия и ОУ „Захари Стоянов“. Ще бъде решен и проблемът с двусменния режим на обучение в училищата в квартал „Чайка“.

На днешното заседание стана ясно също, че строежът на новото училище ще се финансира със средства от държавния бюджет. По предварителни разчети проектът ще струва между 10 и 12 млн. лева.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов