in

Трети халколитен некропол откриха във Варна (СНИМКИ, ВИДЕО)

Снимка Нова Варна

Изключително интересни артефакти – част от Трети халколитен некропол, ще бъдат включени в изложба на Варненския археологически музей в края на март. Варненци и гостите на града ще могат да се докоснат до цивилизацията, съществувала по българското Черноморие в петото хилядолетие преди новата ера.

Снимка Нова Варна

Обектът се е появил извънпланово, разказа за Нова Варна ръководителят на разкопките д-р Владимир Славчев. Макар за съществуването на некропола да се знае от петдесетте години на миналия век, реално разкопките на място започват едва в края на 2017 г., в защитената местност във варненския кв. „Погребите“.

Женски огърлици от спондилусови мъниста. Снимка Нова Варна

В парцел между улиците „Константин Доганов“  и „Веслец“ археолозите са открили 16 гроба. Единият от тях е от късноелинистичната епоха, а останалите 15 се отнасят към късния халколит. Те са съвсем малко по-късни от известния Варненски халколитен некропол, но са свързани с него.

Снимка Нова Варна

“Гробовете са изключително интересни. Положените скелети са изпънати, а също така и в поза „хокер“, според типичния за това време обичай да се погребват мъртвите на дясната си страна. Но тук има и нови елементи”, обясни д-р Славчев.

Основното отличие е в преобладаващите женски погребения, като всички погребани имат огърлици от спондилусови мъниста и много керамика. Част от некропола са и кенотафи (символични гробове), като в два от тях са открити златна халка и златно мънисто. В три от гробовете погребаните са с медни халки.

Снимка Нова Варна

Определено може да се каже, че находките са част от така наречената цивилизация Варна, посочи археологът. По думите му в този период, около 5 хил. години преди Христа, основен е бил култът към богинята Майка. Това се вижда ясно в открития златен амулет, който е с форма на кръг, като в долната му част са изобразени белезите на женското начало. Става въпрос за високоразвита култура, която засега малко познаваме, но която е предхождала тракийската и няма пряка връзка с нея.

Снимка Нова Варна

Причините за изчезването на тази култура, която се е разпространила и на север от Варна, са в настъпилите сериозни климатични промени, подчерта специалистът. По думите му характеристиките и се виждат най-ясно при артефактите, открити в района на Дуранкулак.

Очаква се проучванията на Третия халколитен некропол да продължат. До този момент на археолозите са помогнали от „Т Инвест“ ЕООД и „Дончев Комерс 96“ ЕООД. „Хората много ни помогнаха за всичко, не се оплакваха и ни оказаха всяческо съдействие“, подчерта д-р Славчев.

 

Видео Нова Варна/Архив на проучванията

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/