Изчезнал телескоп откри близо 100 нови екзопланети

Международна група от астрономи оповести, че открила близо 100 нови екзопланети с помощта на излезлия от строя през 2013 г. космически телескоп “Кеплер”, пише “Монитор”.

Учените изследвали 275 сигнала, които били идентифицирани чрез т.нар. транзитен метод. Той е базиран върху намаляване светимостта на звезда, когато пред нея минава небесно тяло. При това затъмнението на звездата трябва да е забележимо и периодично. В такъв случай се говори за наличие на кръжащи около нея обекти.

149 от небесните тела, идентифицирани с помощта на транзитния метод, се оказали планети, като 95 от тях били нови за учените. Някои изменения в светимостта били предизвикани от съседни звезди или от смущения във функционирането на космически апарати на околоземна орбита.

Учените открили екзопланета, на която една година продължава 10 дни.

Екзопланетата орбитира около звездата HD 212657. Става въпрос за най-ярката открита от телескопа “Кеплер” звезда, около която кръжи планета. Космическият телескоп “Кеплер” бе изстрелян през 2009 г. и имаше за цел да търси екзопланети.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Снимка: VICE News

Жените в Саудитска Арабия вече имат право да откриват фирми

Прогноза за времето (20 февруари)