in

Създават център в Бургас, който ще се грижи за лица с тежки увреждания

Снимка: BNews

Център за грижи, за лица с тежки увреждания ще бъде създаден в Бургас до края на годината.

Средствата за него, 400 хиляди лева се предоставят като безвъзмездна финансова помощ по ОП „Развитие на човешки ресурси“, съобщава БНР.

Центърът, който ще бъде създаден ще е от нов тип. Такива социални заведения предстои да бъдат изграден в още пет големи градове на страната. В тях ще се предлагат дневни и почасови социални услуги за хора в много тежко състояние, с невъзможност за самообслужване“, съобщи Мая Казанджиева, директор на „Социални дейности“ в община Бургас.

Вече е избрано мястото, където ще бъде Центъра. След съществен ремонт ще се използват съществуващи помещения в партера на бл. 42 в комплекс „Братя Миладинови“, които до момента са се ползвали от дирекция „Социално подпомагане“.

Капацитетът на социалното заведение ще е за предоставяне на „дневна грижа“ на 30 лица, а за „заместваща грижа“– 4. Община Бургас трябва да е готова с конкретно проектно предложение до края на март, след одобрението от Общинския съвет ще се кандидатства пред управляващия орган на програмата.

Два месеца ще продължат процедурите по оценка за необходимите строително – ремонтни дейности и след това трябва да започнат ремонтите на помещенията. Плановете са Центърът за лица с тежки увреждания да е готов до края на годината.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов