in

Гимназисти във Варна ще бъдат обучавани по седем нови професии

Осмокласниците във Варненско ще могат да изучават седем нови професиидогодина.

Това предвижда проекта за план-прием в гимназиите в областта, който предстои да бъде внесен за одобрение в МОН.

Две от новите паралелки са във Варна – за програмисти в ПГ по икономика и за бутикови модисти в ПГ по текстил и моден дизайн. Останалите ще бъдат разкрити в училища в региона.

Те са за съдебни служители, ветеринарни техници, снабдители, растениевъди, оператори на компютър и по информационно осигуряване, съобщи пред „Труд“ Венцеслава Генова, директор на Регионалното управление по образование.

План-приемът е направен на базата на областния и общинските планове за развитие и е съгласуван с кметовете и бизнеса. В него сме предвидили и възможност за изучаване на непривлекателни, но много търсени от бизнеса специалности чрез слети паралелки, в които половината ученици изучават една професия, а другата половина – друга”, разясни Генова.

Според нея завършващите тази учебна година 3854 седмокласници ще могат да кандидатстват за вход в 162 паралелки. 78 от тях са профилирани, а останалите са професионални. В гимназията по дървообработване и горско стопанство във Варна ще има и клас за бившите възпитаници на помощното училище, които ще усвояват тънкостите на озеленяването.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов