in

Девненци се поклониха пред паметта на Апостола на свободата

С едноминутно мълчание, поднасяне на венци и цветя девненци се поклониха пред паметта на Васил Левски.

На церемонията по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата присъстваха кметът Свилен Шитов, представители на общинската администрация и местния парламент, културни и просветни дейци, ученици и граждани.

Събитието се проведе в изградения неотдавна възрожденски кът в парка на кв. „Девня-2“, а местните жители за първи път имаха възможността да почетат паметта на Левски в родния си град.

Водещ на възпоменателната церемония бе заместник-кметът на Община Девня Донка Йорданова, която направи кратка ретроспекция на най-важните моменти от жизнения и революционния път на Васил Левски.

Ученици от местното средно училище, чийто патрон е Дякона, изнесоха поетичен рецитал и пяха песни, посветени на великия син на България. Пременени като опълченци, общинският еколог Николай Корназов и геодезистът Лидия Колева осигуриха почетния караул край паметника на Левски и се превърнаха в своеобразна атракция на събитието. Конкуренция им правеше Венцислав Карачоров от село Щипско, който дойде на поклонението като четник, облечен с хайдушка носия.

Последва и церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника на Апостола. Кметът Свилен Шитов и ученичка от СУ „Васил Левски“ поднесоха венец пред бюста на безсмъртния революционер, идеолог и организатор на българското националноосвободително движение.

С особен драматизъм пред паметника на Левски се поклони и Венцислав Карачоров, който свали калпака си, поднесе букет, след което се прекръсти, изправи се, извади револвера си и стреля във въздуха. Този неочакван залп постави финала на възпоменателната церемония в Девня​.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов