in

Индия изпраща кораб на Луната

Снимка: thedailybeast.com

Индийската организация за космически изследвания (ИОКИ) планира да изпрати през април до Луната безпилотен кораб.

Целта на мисията „Чандраян-2″ е на земния спътник да бъде доставен неголям луноход, съобщи ТАСС. Това заяви пред репортери индийският министър, отговарящ за ядрената енергетика и Космоса Джитендра Сингх, пише Actualno.com.

Индия се готви да изстреля „Чандраян-2″ през април. Тази мисия е продължение на мисията „Чандраян-1″ (тя беше проведена през 2008 г.), благодарение на която ИОКИ откри вода на Луната. „Чандраян-2″ е по-нататъшно развитие на проекта, който е значим колкото кацането на човек на Луната“, коментира министърът.

Той уточнява, че ако „Чандраян-1″ е бил орбитална станция, то „Чандраян-2″ е много по-сложен проект, който предвижда кацане на спътника на земята и разполагането на неговата повърхност на неголям луноход.

За първи път индийски космически кораб ще кацне на Луната и ще транспортира дотам орбитален модул, модул за кацане и луноход. Кацането на модула е планирано в района на южния полюс на Луната.

Досега само САЩ, Русия и Китай успешно са извършвали казания на лунната повърхност. Общата стойност на проекта „Чандраян-2″ е около 100 милиона евро.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов