in

Отхвърлиха иска за провеждане на референдум за Морската градина

Административният съд във Варна остави без разглеждане иск на Инициативен комитет за провеждане на местен референдум.

Той е във връзка с Морската градина и крайбрежната зона на гр. Варна чрез подписка, представляван от Юлиан А.Ч., относно бездействието на Председателя на Общински съвет – Варна по уведомяване на ИК за установените нередности в подписката и определяне на едномесечен срок за тяхното отстраняване, и прекрати адм. дело. Това съобщи Административен съд – Варна за Нова Варна.

В своето определение съдът сочи, че намира иска за недопустим, поради факта, че твърдяното бездействие на Председателя на ОбС – Варна е било предмет на друго дело – адм. д. № 2172/2017 г., което е приключило с решение, в което съдът е приел, че не е налице такова бездействие.

Съдът отчита и обстоятелството, че Общински съвет – Варна е отхвърлил предложението на ИК за провеждане на местен референдум за Морската градина и е отказал произвеждането на такъв, поради липса на изискуемия от закона брой подписи, както и поради обстоятелството, че поставените въпроси не са от компетентността на ОбС – Варна. ИК е подал жалба срещу решението на ОбС, образувано е по нея адм. дело., с която се цели надлежна защита.

Административният съд прекрати и две дела, образувани по протести на Окръжна прокуратура – Варна срещу текстове от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация на Общински съвет – Ветрино, и Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с имоти и вещи, собственост на Община Ветрино, приета от Общински съвет – Ветрино, поради отмяна на атакуваните от ВОП текстове.

Определенията могат да се обжалва с частни жалби пред Върховния административен съд в седмодневен срок от съобщенията до страните.

 

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов