in

Учени създадоха първия хибрид между човек и овца

Снимката е илюстративна/Pixabay

Учени създадоха ембрион, който е хибрид между човек и овца, с надеждата някой ден да бъде възможно отглеждането на човешки органи за медицински цели.

В медицинския свят понятието „химера“ обозначава организъм, който съдържа смесица от генетично различни тъкани. Формира се чрез сливане на ембриони в начален стадий на развитие, „присаждане“ или мутации.

Учените са създали хибрида между овца и човек, вкарвайки човешки стволови клетки в ембрион на овца. Така оформеният хибрид е на 99% овца и само 1% човек. Човешката част от ембриона е много малка, но фактът, че съществува, е достатъчен, за да провокира дебати. Само около 10 хиляди клетки в ембриона са човешки.

За момента делът на човешки клетки е много малък. Изобщо не става дума за нещо като прасе с човешко лице или човешки мозък.“, казва биологът, специалист по стволови клетки, Хиро Накаучи от Университета Станфорд.

Целта на създаване на хибрида е в бъдеще да могат да се произвеждат човешки органи за трансплантация. Учените работят по посока отглеждане на човешки органи в генномодифицирани животни.

В момента дори най-добре съвместимите трансплантирани органи, освен ако не идват от еднояйчен близнак, не издържат дълго, защото с времето имунната система постоянно ги атакува.“ , казва биологът Пабло Рос от Калифорнийския университет.

Преди години учени създадоха генномодифициран свински бял дроб, чрез който успяха да филтрират човешка кръв в лабораторни условия.

Производството на човешки органи чрез модифицирани животни се нуждае от още много време и опити, за да бъде реализирано на практика. Но засилената нужда от органи за трансплантация подтиква учените да работят усилено в тази посока. За да не се отхвърлят трансплантираните органи, според учените, поне 1 % от от клетките в ембриона трябва да бъдат човешки.

Този хибрид между човек и овца е просто опит в тази посока. Но увеличаването на процента човешки клетки в хибридите повдига и някои етични въпроси като какъв организъм би било това и какво би станало, ако човешките клетки станат част от мозъка на животното.

Всички подходи са противоречиви и никой от тях не е идеален, но те дават надежда на хора, които умират всеки ден“, казва Рос. „Трябва да изследваме всички възможни алтернативи, за да открием начин да създаваме органи, от които болните хора се нуждаят.“

Резултатите от експеримента с хибрида между овца и човек бяха представени на годишната среща на Американската асоциация за напредък в научната сфера в Остин, Тексас.

Източник: India Today

Превод и редакция: „Нова Варна“

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов