in

Бургаската полиция по следите на „ало“ измамници в Румъния

Снимката е илюстративна

По случая работят полицейските власти в Бургас, Русе и северната ни съседка.

Удар на бургаската полиция по телефонните измамници. След откраднати близо 44 хиляди лева след телефонни измами и част от парите в себе си е заловено муле на „ало“ измамниците, съобщава НОВА.

Оказва се, че 60-годишният Никола Китанов от Свети Влас, който е работел с група за телефонни измами, която в момента пребивава на територията на Румъния. По случая освен бургаската полиция, работят полицията в Русе, както и властите в Румъния.

През последните пет дни в Бургас са измамени петима възрастни жители, като общата сума, която са прибрали измамниците е близо 44 хиляди лева. Разследването ще установява дали има още излъгани. Очаква се в утрешния ден прокуратурата да даде изявление. Никола Китанов е направил пълни самопризнания за участието си в пет измами на възрастни хора от Бургас.

Полицията обаче успява да проследи схемата след измамата на петата жертва. 65-годишната жена тегли от банката близо 25 хиляди лева, и според указанията ги хвърля в кошче за боклук на улица „Гурко”. 60-годишният Никола ги е взел и е тръгнал към Русе, където да премине границата и в Румъния да предаде парите на останалите участници в престъпната група. Мулето е задържано преди град Русе.

„Намерени и иззети са мобилният телефон на 60-годишния мъж от Свети Влас, който всъщност е и извършител на взимането на парични суми от петте телефонни измами. Намерена е автомобилната навигация на автомобила, както и сумата от 29 хиляди лева, която всъщност е общата парична сума от последните две телефонни измами осъществени на територията на Бургас град, спрямо възрастни бургазлии.” – съобщи говорителят на ОД на МВР Бургас Цветелина Рандева.

Освен схемата за помагане на полицията за залавяне на „ало“ измамници, продължава да работи и другата всеизвестна схема – за пострадал болен, за който трябва да се плати в болницата. Въпреки непрестанните предупреждения към хората да не вярват на подобни телефонни схеми измамите продължават.

„Каза, че дъщеря ми е в болницата, счупен крак, незнам си какво, някъде била паднала счупила си крака. И казват била в болницата и някакъв лекар се обажда. И аз питам как се казва този лекар. Той обаче измисли там някакво име, не си го спомням точно името. След това питам ами добре как се казва дъщеря ми и те затвориха”, сподели Мара Георгиева от Бургас, която са опитали да измамят наскоро.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов