in

Ремонтират счупения от вандали паметник на Коперник в Морската градина

За пореден път паметникът на Николай Коперник пред сградата на Обсерваторията във Варна е станал обект на вандалски прояви.

Директорът на обсерваторията Свежина Димитрова обясни, че монументът ще бъде ремонтиран до две седмици, като този път сферата ще бъде изработена от твърда пластмаса, предаде радио Варна.

„Когато дойдат граждани и гости на града, всички буквално се качват върху Коперник, но никой не се съобразява с това, че паметника ще се счупи.“, разказа Димитрова .

Oт обсерваторията дори монтираха камери именно заради вандалските прояви върху паметника. Според  Свежина Димитрова поне шест пъти металният монумент е бил чупен от вандали.

След монтирането на видеокамерите ще се провери и дали „художниците“ ще спрат да рисуват по фасадата, за да може тя да бъде пребоядисана изцяло.

Сферата, която символизира хелиоцентричния строеж на вселената и ръката на Коперник, са възстановявани неведнъж. За пореден път от институцията са решени да поправят паметника. Този път обаче ще се търсят варианти за материал, който да не е примамлив за крадците и вандалите.

 

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов