in

Обявиха бедствено положение в Силистренско

Инж. Атанасов: Най-усложнена е обстановката в Североизточна България. По автомагистралите трафикът е без ограничение.

Най-сложна е обстановката в Североизточна България – в областите Добрич, Силистра и Русе, заради силните ветрове и намалената видимост, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“ за Нова Варна.

Обявено е бедствено положение за четири селища на Главинишката община на Силистренска област, тъй като няма достъп до тях, съобщиха от общината. Затворени са пътищата от Силистра за съседните области и междуселски пътища, показва справка от Областното пътно управление в Силистра. От автогарата не са отпътували автобуси. Днес е неучебен ден в седемте общини на областта.

Възстановено е движението на всички МПС по АМ „Хемус“ в участъка Шумен – Варна, както и движението на всички МПС по АМ „Тракия“ в участъка Карнобат – Бургас.

Най-тежка е ситуацията в Добрич и екипите работят за разчистване на пътищата към Кардам и Дуранкулак, за да може главните направления в региона да бъдат отворени колкото се може по-бързо, съобщи на брифинг председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов. Той подчерта, че през нощта Междуведоственият щаб не е спирал работата си под ръководството на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. АПИ е изпълнила най-важната задача, която са имали от министъра да не се допусне да има бедстващи хора при усложнената зимна обстановка. „Нямаме бедстващи, нямаме пострадали, защото най-важното е да запазим живота и здравето на хората“, каза инж. Атанасов.

По автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Марица“, „Струма“ и „Люлин“ няма ограничение в движението на тежкотоварните превозни средства и трафикът се нормализира. Сутринта бе възстановено движението по АМ „Тракия“ в участъка между Карнобат и Бургас и по АМ „Хемус“ от Шумен до Варна, по които движението през нощта бе ограничено заради силния вятър и нулевата видимост. Безопасността и на пътуващите, и на работещите е най-важна и благодаря на всички екипи, които денонощно работят при тежки зимни условия, каза инж. Атанасов. В момента републиканските пътища се почистват от над 2300 машини.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена за зимните условия скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват въведените ограничения. При ниска видимост трябва да се пътува по-бавно, за да може да се реагира, защото при силен вятър и снегонавявания обстановката може да се влоши за секунди, подчерта Росен Рапчев от „Пътна полиция“.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов