in

Бабиш: Не съм изпращал документи за сделката с ЧЕЗ до Борисов

Снимка: Фейсбук

Чешкият премиер в оставка Андрей Бабиш категорично заяви, че не е изпращал документите за сделката с ЧЕЗ до колегата си Бойко Борисов, а само как се случила тя. Това е заявил той пред журналисти в сряда, цитиран от lidovky.cz, собственост на Бабиш, съобщи economic.bg.

Премиерът ме информира, че има проблем с компанията и с финансирането на сделката, а аз му обясних, че сделката е сключеа на чешка територия”, казва той. Бабиш обясни, че от самото начало продажбата е протекла през Министерството на финансите и не е одобряваната от държавата, но от Надзорния съвет на ЧЕЗ ни увериха, че всичко е прозрачно – и купувачът, и средствата”. Той каза, че такава увереност дойде няколко пъти от Съвета на директорите на ЧЕЗ.

Изданието цитира Reuters, пред което Борисов е заявил, че че е получил от Бабиш поверителни документи, които показват, че сделката включва руско-грузински компании, базирани в данъчни убежища, както и руски и български банки.

Говорителят на ЧЕЗ Ладислав Крис заяви във вторник, че „фактът, че „Инерком” е готова да финансира сделката, се потвърждава от това, че е предоставила неотменима банкова гаранция за изплащане на покупната цена. Тази банкова гаранция е издадена от UniCredit Bulbank, която е част от реномирана международна банка“, каза Крис, съобщи economic.bg.

Днес от пресслужбата на правителството също изпратиха официално съобщение, че информацията, свързана с източниците на финансиране на сделката по продажбата на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България, предоставена от министър-председателя Бойко Борисов на народните представители вчера, е получена от кабинета на премиера Андрей Бабиш. Това се случва, след като документите бяха поискани от премиера Борисов при проведения телефонен разговор между двамата.

Върху нея няма гриф за сигурност, но поради факта, че не е съставена от орган на изпълнителната власт в България и съдържа данни за евентуални бъдещи банкови операции, е заведена в секретното деловодство на Народното събрание.

Без да коментираме съдържанието на предоставения материал и каквито и тълкувания да му бъдат правени, подчертаваме, че това е първата официална информация по сделката и тя беше предадена на народните представители незабавно след получаването ѝ“, пише още в изявлението.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов