in

Върнаха 22 хиляди деца обратно в клас

22 хиляди деца са върнати обратно в училищата и детските градини, благодарение на специалните екипи, които обхождат адресите на отпадналите от системата ученици.

В началото на учебната година екипите събраха над 17 хиляди деца, като от октомври до януари в клас са влезли още 4700, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев след заседание на Координационния Механизъм по обхват.

От тях обаче са отпаднали около 1200 деца, които са предимно от рискови групи в Пловдив, Бургас, Сливен, София и Стара Загора. Ще се дадат и допълнителни правомощия на екипите, за да могат да влизат в гетата и да търсят ученици, които живеят в незаконни постройки. Причината за повторното отпадане най-често е миграция.

Образователният министър съобщи, че близо 18% от отпадащите от училище е в резултат на „неглижиране на образованието от страна на родителите им“. Заради ранни бракове и здравословни проблеми около 10% не са в час.

Държавата обмисля да наказва всеки родител с глоба, ако не пуска детето си на училище. В момента в Закона за предучилищното и училищното образование е предвидена санкцията в размер от 50 до 150 лв., а при повторно нарушение тя стига до 500 лв.

Част от кметовете и областните управители се въздържат да я налагат. Причините са, че това често са семейства, които нямат пари или е трудно да се съберат глобите„, обясни Вълчев. Идеята обаче е занапред да се налага тази административна отговорност, като държавата вече води разговори и с НАП, за да се повиши събираемостта.

На поредната среща отново е повдигнат въпросът и да се налага наказателна отговорност на родителите, които не пускат децата си на училище, както и на тези които позволяват ранни бракове на малолетни.

За да се стимулират екипите занапред ще има и допълнителни финансови възнаграждения. Държавата е предвидила около 450 000 лева, за да може да се покрият разходите им за транспорт, командировъчни и дневни.

Вицепремиерът Томислав Дончев бе категоричен, че това усилията на държавата ще продължат и ще надграждат мерките.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов