in

Откриват най-голямата бронзова скулптура на Балканите край Варна – Тракийския стрелец

Въпреки влошените условия през последните дни, днес откриват най-голямата бронзова статуя на Балканския полуостров с височина 14 метра. Дело на скулптура Дишко Дишков, тя е разположена на 30 км от Варна, в село Неофит Рилски. Това е основна стъпка от изграждането на най-големия в света Исторически парк.

Специално за Нова Варна, Ивелин Михайлов – директор на Исторически парк АД, коментира избора на точно тази скулптура:

„Тракийският стрелец е един символ, който показва непримиримостта на човешкия дух, който независимо от външните обстоятелства, независимо дали му казват, че е малък, че е незначителен, той знае, че съдържа в себе си богоподобната сила да промени всяко едно нещо и да го направи полезно за себе си и за другите. Така избрахме този символ на непримиримост, защото в едни такива тъмни времена, каквито са били античните, когато хората са вярвали в боговете, да се изправиш срещу боговете се изисква огромна сила. И това означава, че имаш много, много огромен дух, желание за свобода, желание за създаване и доказване и искаме това нещо да го предадем и в днешното българско общество.“

Входът на Исторически парк ще бъде „крепостта Баба Вида“, като първото, което ще грабне вниманието на посетителите, е внушителната статуя на Тракийския стрелец пред входа.

Макет на входната част
Макет на епоха Рим

На територията на парка посетителите ще се срещнат с 6 епохи:

  1. Праистория
  2. Тракийска цивилизация
  3. Римско влияние
  4. Славяни и прабългари
  5. Първо Българско царство
  6. Второ Българско царство

Неповторима в целия свят възможност, която ще се предлага в парка: Всички желаещи ще могат да опитат традиционна за епохите храна – тракийска, славянска, византийска кухня, както и ястия от Първо Българско царство.

За читателите на Нова Варна, разкриваме част от развлеченията в парка: конна база, стрелби с лък, писане на свитък от овча кожа – на глаголица и кирилица, грънчарство, възможност за посетителите да облекат автентични дрехи, групови игри от едно време, адаптирани за безопасност – дуели с мечове, демонстрации с ловни соколи и други. Предвиждат се и 120 къщи за гости, в които ще може да се отсяда.

Директорът коментира също, че паркът не е само инвестиционен елемент, той е образователен елемент, целящ да създаде и перспективни работни места за много наши съграждани.

Давайки пример с Швейцария и Южна Корея, Ивелин Михайлов коментира:

„Ние имаме потенциал, но зависи от това да намерим вътре във всеки един човек желание да прави нещо – не говорим за политическо желание, говорим за национално желание – и се надявам този парк, този символ на стрелеца, който нощем ще бъде осветен и видим от магистралата, да напомня на хората кои са те. Когато изпадне в „дупка“, човек да отиде да се зареди от магията на Исторически парк.“

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/