in ,

Във Варна започва скрининг кампанията „С грижа за дамите“

Снимка: Община Варна

На Деня на жената стартира традиционната пролетна кампания на Центъра по остеопороза и остеометрия, под надслов „С грижа за дамите“.

Кампанията се провежда за четвърти път и ще предостави възможност на дамите от Варна и региона да изследват костната си плътност на преференциални цени в периода от 8-ми Март (Деня на жената) до 25-ти Март (Благовещение).

По данни на Световната здравна организация остеопорозата е третото най-масово и социално значимо заболяване в световен план. Развито заболяване се наблюдава при 1/3 от жените над 50 годишна възраст, а с нарастване на възрастта и процентът на засегнатите се увеличава. Остеопорозата се характеризира с намаляване на костната плътност, което прави костите крехки и чупливи. Следствие на това са чести фрактури, които могат да бъдат много тежки, да доведат до инвалидизиране и дори до смърт.

Въпреки многото съвременни методи за лечение, заболяването често остава недиагностицирано и нелекувано. Причината е, че остеопорозата се развива „тихо“, без каквито и да било симптоми, докато не стане твърде късно. Следва да се отбележи, че профилактиката на остеопорозата трябва да започне още на ниво намалена костна плътност – остеопения, за да се избегне по-нататъшната костна загуба и развитието на заболяване.

Единственият сигурен и признат метод за изследване е ДЕКСА-изследването. В много развити страни то е включено в пакета безплатни профилактични дейности и се назначава на всички жени след настъпване на менопаузата. У нас, за съжаление, то е възможно само като платена услуга.

За трите години от създаването на Центъра по остеопороза и остеометрия над 2000 пациенти от Варна и региона са изследвани в рамките на различните кампании и социални инициативи за привличане на вниманието върху този сериозен проблем. С всяка следваща кампания интересът на хората расте, което показва повишаване на здравната култура и стремеж към превантивни действия.

От статистическите данни на изследваните до момента пациенти е видно, че проблемът не бива да се подценява. Над 2/3 от изследваните показват намалена костна плътност в една или друга степен. Остеопения се регистрира у сериозен процент изследвани още преди навършване на 50 години – около 40 %. Това е съществена група от икономически и социално активни хора, при които могат да се вземат навременни мерки за запазване качеството им на живот.

Кампанията на Центъра по остеопороза и остеометрия е насочена към нежния пол, който е и по-засегнат от остеопороза. 

„В навечерието на женския празник, ние апелираме към дамите да се погрижат за себе си, да се погрижат за здравето си, за да могат дълго да даряват с любов и внимание хората, които обичат.“ – призовават от центъра.

Инициативата предвижда скринингови изследвания на преференциални цени с най-модерната ДЕКСА апаратура в региона. Всички, записали час за изследване до 25-ти Март, ще имат възможност да се възползват от преференциални цени за изследване на костната плътност, както следва:

  • Една област (тазобедрена става или лумбални прешлени) – 20 лв.
  • Две области – 40 лв.

Изследването става само след предварително записване на час на телефоните на Центъра:
052/803-900
0888/088-991

*Спонсорирана публикация

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/