in

Няколко изобретения, за които да благодарим на жените

Един ден без жени ще бъде и ден без бира, добро кафе и WiFi.

Честно казано, без приноса на жените, животът би бил по-малко удобен, по-малко еволюирал и определено много по-малко забавен. Ето 12 неща, на които се радваме днес, благодарение на жените, от сериозни новаторски нововъведения до ежедневни нужди и средства за забавление, без които не можем.

Бира

Снимка: iStock

Обичате ли да си пийвате студена бира в горещ ден? Макар че мъжете може да са демографски цел за повечето реклами за бира, на жените трябва да благодарим за тази вкусна напитка. Според изследването на историка Джейн Пейтън, най-ранните доказателства за бирата във Великобритания датират хиляди години, когато бирата се прави в дома, а жените – първите пивовари. Наздраве!

WiFi

Преди да се оплачете, че вашият WiFi е бавен, помислете за десетилетия на иновациите, когато той се е появил. WiFi не би бил възможен без актрисата Хеди Ламар, която се отегчава от Холивуд и прекарва времето си в научни експерименти. В усилията си да помогне на съюзниците по време на Втората световна война, Хеди представя на американския флот патент на радиоразпръскване, което се разглежда като предшественик на днешния WiFi.

Четката за коса

Woman brushing hair

Въпреки че не знаем кой е изобретил оригиналната четка или гребен, ние знаем кой е патентовал първата четка за коса и това е жена. Линда Нюман, чернокожа жена, живееща в Манхатън, когато е създала своето изобретение, е пионер в използването на синтетични четина, с която създава това, което днес познаваме като четка за коса.

Монополи

Снимка: iStock

Обичате или мразите, никой не може да отрече, че Монополито остава сила. Играта е изобретана от жена. Елизабет „Лизи“ Меджик излезе с първата версия, патентовайки я през 1903 г., а 30 години по-късно Чарлс Дароу взима идеята, подобрявайки я като по-близка до тази, която познаваме днес.

Телевизия в четвъртък вечер

Без жени, нямаше да имаме безопасно, сапунено убежище на телевизията в четвъртък. Въпреки че през годините сме свидетели на много отлични телевизионни предавания в четвъртък, ние дължим настоящата итерация на жените и на силните женски герои, създадени от Шонда Римс. Всъщност много от текущите ви любими телевизионни предавания са създадени от жени.

Сутрешното кафе

Следващият път, когато подготвите кафето си с нов филтър, кажете наздраве на Мелита Бенц. Благодарение на изобретенията на германската домакиня, патентована през 1908 г., можем да отпием любимите смеси, без да се безпокоим за смилането на кафето, което се размива в утрото ни.

Хари Потър

С половин милиард книги на Хари Потър, отпечатани на повече от 70 езика по целия свят, е безопасно да се каже, че голяма част от човешкото население е преживяла магичното пътуване на детския магьосник. Без създателя на Потър Дж. К. Роулинг, бихме имали много по-малко магия в живота си и може би единствената история, по-привлекателна от епичната серия, е нейният живот, който включва много трудности, обхваща няколко страни и продължава да се разгръща.

Пелени за еднократна употреба

Снимка: Getty Images

Ако откриете, че трябва да сменяте мръсна пелена, разсейте себе си, като мислите за Марион Донован, изобретател на първата версия за еднократна употреба. Донован била уморена от вечното пране на мръсни пелени и затова се захваща да изобрети тези за еднократна употреба. Въпреки че патентова изобретението си през 1951 г., тя никога не може да намери производител, който да й купи дизайна – мъжете в компаниите не го смятат за нещо необходимо.

Гъбичка за грим

Зад кулисите в Седмицата на модата, в куфарите на някои от любимите ви супермодели и дори в чантата си за грим, има шанс да намерите позната розова гъба. Beautyblender е феномен. Днес се продават седемнадесет гъби всяка минута. Това е още по-впечатляващо, като се има предвид, че когато тя се появява за пръв път в магазините през 2003 г., тя била дело на една жена: много находчива художничка на име Реа Ан Силва.

Бисквити с шоколадови парченца

В един прекрасен ден през 1938 г. Рут Грейвс Уейкфийлд, която ръководела хотел „Тайл хаус“, се готвила да направи известните си шоколадови бисквитки, тя изобретила това, което днес познаваме като бисквитки с шоколадови парченца. Макар че има няколко истории, които се носят наоколо, смята се, че тя грабва шоколадовия бар Nestlé и го нарязва на малки парченца за новата си рецепта. Скоро след това Nestlé купува правата за рецептата, както и името на Toll House.

Вашият уеб браузър

Първият компютърен програмист в света беше жена на име Ада Ловесец. Тя живее в Лондон от 1815 до 1852 г. и е влиятелен сътрудник на машините на Чарлс Бабъг. Тези предпочитани приложения и уеб сайтове, които проверявате всеки ден? Те са възможни заради нея.

SoulCycle

Снимка: Getyy Images

Много фитнес фанатици не могат да си представят свят без SoulCycle. Тези 45 духовно настроени минути са се превърнали в неразделна част от тренировъчната схема и точно това е визията, която двете невероятни основателки на SoulCycle имали.

Източник: actualno.com

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов