in

7 години от трагедията във Фукушима (СНИМКИ)

Снимка: Reuters

На този ден Япония отбелязва седмата годишнина от чудовищното земетресение през 2011 година, което предизвика смъртта на близо 18 хил. човека и доведе до най-страшната ядрена катастрофа в историята след аварията в АЕЦ „Чернобил“ през 1986 г.

По този повод днес на територията на цялата страна се проведоха различни мероприятия, посветено на бедствието, наричано още Велико източнояпонско земетресение, предаде БГНЕС.

Снимка: Reuters

В точно 14:46 часа местно време (07:46 българско) – когато преди седем години са регистрирани първите трусове – цялата страна почете с минута мълчание паметта на жертвите. На 11 март 2011 г. земетресение с магнитуд 9,0 по Рихтер разтърси крайбрежието на Тихия океан на дълбочина от 25 километра. Стихията засегна основно североизточния регион на страната, наречен Тохоку. Там огромни вълни цунами с височина над 10 метра заляха префектурите Ивате, Мияги и Фукушима, унищожавайки напълно цели градове и селища.

Снимка: Reuters

Едва сега, седем години по-късно, хората най-сетне получиха правото да се завърнат по местата, където са родени и отгледани. Въпреки това голяма част от жителите в тази част на страната ще останат още дълго в домовете за временно пребиваване, предоставени им от правителството, тъй като изграждането на нови къщи напредва бавно, от страх, че аварията в атомната електроцентрала „Фукушима-1“ може да се повтори.

Много хора в префектура Фукушима все още са принудени да живеят като бежанци. Искаме да ускорим възстановяването на региона, за да може всяко семейство да се завърне у дома си„, заяви министър-председателят на страната Шиндзо Абе в навечерието на годишнината.

Снимка: Hitoshi Yamada / NurPhoto / Corbis

До края на този месец японското правителство трябва напълно да завърши и обеззаразяването на районите, засегнати от освобождаването на радиация заради експлозията в атомната електроцентрала „Фукушима-1“ през пролетта на 2011 година. Тогава проверката установи, че в резултат на инцидента в атмосферата е бил изхвърлен два пъти и половина повече радиоактивен газ ксенон-133 в сравнение с количеството при Чернобил и е наложително незабавното отцепване на района. Засегнати бяха 11 града, обхващащи над 1150 кв. км. площ.

 

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов