in

Непрекъснато се наблюдават язовирите и реките във Варненска област, заяви Стоян Пасев

Извършва се непрекъснато наблюдение на язовирите и реките на територията на Област Варна.

Това каза за Радио „Фокус“ – Варна областният управител на Варна Стоян Пасев. .Към днешна дата обстановката е по-спокойна.

Нивата на язовирите падат, спряха да преливат язовирите „Тича“, „Камчия“ и „Елешница’. Изпускат се контролирано. В язовир „Цонево“ има 3 метра резерв’, добави Стоян Пасев. По думите му малките язовири на територията на областта са в норма. Язовир „Ботево“ е изпуснат, тъй като също е започнал да прелива през преливника. Стоян Пасев отбеляза, че през последното денонощие се наблюдава спад и в нивата на реките. Има постъпили сигнали за натрупване на растителност по река Камчия около моста на село Старо Оряхово при местност „Пода“ на главен път Варна – Бургас, но от „Напоителни системи“ са започнали почистване на коритото.

По данни на Басейнова дирекция ..Черноморски район“ – Варна към 09.30 часа днес в община Дългопол яз. „Георги Трайков“ (Цонево) се изпуска контролирано през основен изпускател. Язовир „Елешница“ също се изпуска контролирано през основен изпускател – 4,2 куб. м/сек; прелива с минимално количество 0,2 л/с., но се наблюдава понижение на нивото.

В община Долни чифлик – язовир „Долни чифлик“ се изпуска контролирано, язовирите „Горен чифлик“ и „Пчелник“ не преливат и към момента не е необходимо изпускането им. На територията на община Провадия няма преливащи язовири. Няма данни за възникнали аварийни ситуации на територията на областта.

Не е постъпила информация за излезли реки от коритата си. Тенденцията е за понижаване на водните нива и през следващите дни. На дежурния телефон и по електронна поща няма постъпила информация и данни за критични нива и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях, за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, както и за засегнати населени места от вредното въздействие на водите.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов