in ,

Австрийският вестник „Der Standard“ също писа за Гинка и ЧЕЗ

Кадър: Нова тв

В България театралното винаги е било силно, пише балканският кореспондент на австрийския вестник „Der Standard“ Маркус Бернат в репортаж за нашумялата сделка, при която пазарджишката бизнес дама Гинка Върбакова от Пазарджик купува активите на ЧЕЗ в България.

Според Бернат Върбакова просто прикрива сделка на олигарсите в България, хората, които реално контролират икономиката и политиката в страната, информира БНР.

Авторът пише, че официално семейната фирма на Върбакова купува ЧЕЗ, но никой в България не вярва на това. Цитиран е анонимен австрийски бизнесмен, който казва: „Човек си мисли, че е свършило, и после отново се случва нещо. Нищо не сте разбрали.“ „Цената на електроенергията е политическа тема в страна, където мнозинството от хората са станали по-бедни от членството в ЕС насетне – 23 на сто от българите според последното проучване за 2016 г. живеят под линията на бедността, а през 2008 г. са били 21%.

От икономическия растеж голяма част от българите не получават нищо,“ а „по-голямата част от над 2 млн. пенсионери в страната преживяват само благодарение на зеленчуковите си градини и с помощта на децата си„, пише още Бернат.

Според него оттеглянето от ЧЕЗ от България е лош сигнал, а бивш директор на българското поделение на чешката компания казва, че очевидно нещо в страната не е наред.

Цитиран е бившият министър на правосъдието Христо Иванов, който казва, че премиерът „Борисов е доразвил властовия модел от времето на Живков в „бюрократичен елит, който знае как да обслужва властовия апарат и който имитира придържането към законите, но следва собствена логика“.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов