in

Експерт съветва да не бързаме със смяната на гумите

Водачите да не прибързват със смяната на зимните гуми, въпреки високите температури от последните дни.

Това каза пред „Фокус“ експертът по пътна безопасност и бивш директор на КАТ Алекси Стратиев.

Той уточни, че при трайно положителни температури е добре зимните гуми да се сменят с летни, но прогнозите не сочат скорошно настъпване дълготрайно на топло време.

Правилото за смяна на зимните с летни гуми е когато средната температура за денонощието да е над 7 градуса. По прогнозите на синоптиците температурите в края на месеца ще са под 7 градуса, така че има условия да се продължи ползването на зимни гуми. Няма задължение да се кара само със зимни гуми, водачите могат и с летни, стига те да са с грайфер над 4 мм. Всеки водач индивидуално трябва да прецени, но прогнозите не са добри за края на месеца, така че нека да си останат със зимни гуми“, коментира Стратиев.

Той добави, че тази седмица се провежда операция по отношение на ползването на каски за мотористите и колани на водачите на автомобили, както и за детски обезопасителни столчета. Акцията ще продължи до 18-ти март. Според експерта все още културата на българските шофьори е на ниско ниво.
Той призова водачите за контрол над скоростта на пътя.

По думите му основните причини за инциденти при мотористите са както несъобразената скорост, така и предприемането на рискови маневри на пътя.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов