in

Необичайна фотоизложба във Варна показва живота през соца (СНИМКИ)

Снимка: Тихомир Стоянов

Необичайната изложба, озаглавена „Семейство Стоянови” ще бъде представена във Варна.

Експозицията представлява 37 снимки, които показват ежедневието на българското семейство в периода от началото на черно-бялата фотография до появата на цветните телевизори в домакинствата.

Снимка: Тихомир Стоянов

Необичайното в случая е това, че фотосите са събирани по битаци и антикварни магазини. Черно-белите снимки са взети основно от битпазара в София, но има и такива от битака във Варна, докато той съществуваше до Автогарата, разкри пред Дарик авторът на изложбата

Архивът на фотографа включва над 10 000 негативи и диапозитиви, събирани в продължение на повече от пет години. Една от целите на архива е да съхранява паметта на българското семейство и да не отива на боклука или незнайно къде.

Снимка: Тихомир Стоянов

Селекцията “Семейство Стоянови” ще бъде показана за втори път у нас. Първи я видяха в София през февруари. Интересът към изложбата от автентични семейни фотографии показва, че все още у нас се усеща носталгия по миналото.

На хората днес им липсват 14-дневните почивки. Липсва може би и това да бъдем по-свободни и непринудени, да обръщаме по-специално внимание на фотографията”, смята създателят на проекта “Семейство Стоянови”.

Снимка: Тихомир Стоянов

Според него през последните десетилетия фотографията не се е променила особено. В миналото обаче е имало едно по-специално отношение към заставането пред камера, а хората са стояли „малко по-отговорно”.

Черно-белият разказ за миналото показва новородени бебета, рождени дни, събирания с приятели, роднини и колеги.Не са пропуснати чавдарчета, пионерчета и изпращането в казармата. Кадрите за заснети и като спомен от различни пътувания. Самото семейство Стоянови пък е въображаемо.

Снимка: Тихомир Стоянов

Името е една закачка към моята фамилия. Стоянови е една традиционна българска фамилия. Нещо като Иванови и Петрови”, споделя още авторът.

Следващият проект на Тихомир Стоянов, по който вече работи, е озаглавен „Подарявам ти лика си”. В него ще бъдат включени снимки, които са подарявани между българите с послание на гърба.

Изложбата “Семейство Стоянови” ще бъде открита на 15 март (четвъртък ) от 10.00 часа. Всеки желаещ да я види ще може да го направи до 30 март в Contemporary Space (ул. „Марко Балабанов” 23).

Снимка: Тихомир Стоянов

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов