in ,

Преди срещата на върха във Варна ЕС предлага на Турция още пари за сирийските бежанци

Eвропейската комисия ще одобри допълнителни 3 милиарда евро финансиране за сирийските бежанци, които живеят в Турция.

Това заявиха официални лица от Европейския съюз преди срещата с президента Реджеп Тайип Ердоган във Варна по-късно този месец, предаде „Ройтерс“.

Отношенията между ЕС и Ердоган през последните години са трудни, но блокът зависи от Турция за спирането на имиграцията от Близкия Изток. Високопоставени служители на ЕС ще се срещнат с Ердоган във Варна на 26 март.

Очаква се в сряда еврокомисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос да обяви, че Европейската комисия предлага допълнително финансиране за проекти в подкрепа на сирийските бежанци в Турция, казаха източници, цитирани от „Ройтерс“.

Турция прие 3.5 милиона бежанци от Сирия и ЕС вече използва първия транш от 3 милиарда евро, за да им помогне. Повече от един милион бежанци и мигранти достигнаха ЕС през 2015 г., повечето от които успяха да влязат в блока през Турция. Брюксел се споразумя да помага за настаняването на мигрантите на турска земя в замяна на това Анкара да не им позволява да преминават в Гърция. Сделката намали значително броя на бежанците в ЕС.

В края на февруари председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че държавните и правителствените ръководители от ЕС ще решат през март дали срещата, насрочена във Варна с Ердоган, ще се състои. При положение, че следващото заседание на Европейския съвет е на 22-23 март, а срещата ЕС-Турция във Варна е предвидена за 26 март, излиза че решението ще е факт три дни преди широко рекламираното събиране в България, която в момента е председател на Съвета на ЕС.

 

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов