in

Разпитват румънски експерт за трагедията в Хитрино

Румънски експерт да бъде разпитан по едно от гражданските дела за трагедията в Хитрино.

Това поискаха адвокатите на „Булмаркет” – компанията собственик на част от композицията, която дерайлира, а съдът прие искането им, съобщава Nova.

Именно експерти от Румъния и Германия участваха в „частното разследване” на „Булмаркет”, според което не превишена скорост, а незаключена стрелка на релсовия път е причина за трагедията. Твърдения, които са отхвърлени и от прокуратурата, и от адвоката на пострадалите и близките на загиналите.

Иначе по случая „Хитрино” се водят десетки дела – 1 наказателно и около 30 граждански. Исковите им молби са за над 10 млн. лв.

Факти за трагедията:

* Влак с цистерни избухна край гара Хитрино на 10 декември 2016 г.

* Седем души загинаха.

* Делото „Хитрино” тръгна на 15 януари 2018 г.

* Разследването установи, че инцидентът не е предизвикан от повреди в жп инфраструктурата, не е предизвикан от техническа неизправност на състава и не се касае за техническа неизправност. Причината за произшествието е високата скорост, с която се е движил влака.

* С обивнение са двамата машинисти, които са причинили смърт по непредпазливост на 7 души и тежки и средни телесни повреди на още 14 души.

* Пред съда се изправят машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов