Категории: България

Тригодишни ефективни присъди за убийството на Цветомир Христов

Реклама

Тригодишни ефективни присъди постанови Върховният касационен съд по делото за убийството на художника Цветомир Христов, съобщи агенция КРОСС.

Той бе пребит до смърт с ритници по време на фестивал на Камен бряг през 2011 година от Ивайло Първанов и Васил Гергински. Случаят придоби известност, тъй като няколко пъти на по-ниски инстанции съдът постановяваше условни присъди. Това е третото произнасяне на ВКС и решението е окончателно.

Цветомир е на палатка на Камен бряг по време на технофестивал. Двете момичета с него си тръгват и той остава сам. Всичко, което се случва след това е по свидетелските показания на момчетата, обвинени в убийството му и тяхната компания. Според тях, Цветомир бил видимо пиян, в неадекватно състояние.

Според заключението на съда в нито един момент 50-килограмовото момче не е представлявало реална опасност за групата…Нещо повече – алкохолната му проба била 0.28, изпил е не повече от 100 милилитра твърд алкохол. В кръвта му са открити пренебрежимо ниски следи от марихуана. По-късно ще се окаже, че разследващите са пропуснали да вземат алкохолни проби от заподозрените, проби от обувките им, от дрехите им, от ръцете им.

Раздразнените младежи „понатупали“ неадекватния Цветомир. за да го вкарат в палатката, разказва един от свидетелите. Две момичета отишли да доведат полиция. Докато чакат полицаите, Цветомир излязъл от палатката и хвърлил във въздуха парчета хляб. Тогава подсъдимият Ивайло се втурва към него, хваща го през кръстта и силно го блъска в земята. Нанася удари с ръце в главата и тялото на Цветомир. Другият подсъдим Васил, обут с гуменки, започнал да го рита в корема. И двамата, пише в решението на съда, продължават с ритници в главата и тялото – като си сменяли местата, за да им е по-удобно. Цветомир се извивал се под ударите, но после притихнал. „Поступали го, понаритали го, но с жал, защото били повече“.

След побоя, компанията бързо забравя за Цветомир. На метри от пребитото момче, биячите му вече танцуват. Така ги намира полицията – танцуващи под тентата. Един от полицаите опитва да събуди Цветомир, той говори несвързано и сочи момчетата. Те обясняват, че са се справили с проблема. Пред съда от компанията ще кажат, че полицаите си тръгнали с думите – „Връзвайте го, бийте го, само не го хвърляйте от скалите“. Минути след това Цветомир става и тръгва към сцените. Там изпада в кома. Умира дни по-късно без да излезе от нея.

Медицинските експертизи са категорични – пряка причина за смъртта е нанесеният с ритници побой. Ударите в жизненоважни зони са умишлени и нанесени със значителна сила.

Вечерта тези момчета не са били задържани. Кой стои зад тях? Кой стои зад тези момчета? От самото начало е корумпирано всичко. Извиняваме се много, но в тази държава, докато я има тази корупция, тя е като екзема. Навсякъде е„, коментира пред БНТ майката на момчето Мария Александрова.

10 месеца са нужни на Добричката прокуратура, за да повдигне обвинения за смъртта на Цветомир – и го прави по член 124 – причиняване на смърт по непредпазливост. Едва тогава на извършителите е издадена забрана да напускат страната. Единият вече е прекарал последните 6 месеца в Дания. На делото в Добричкия съд прокурорът иска малко над минималното наказание – не повече от 4 години ефективно. Съдът им дава три, но условно.

Заради чистото съдебно минало. Следващата инстанция потвърждава искането на прокуратурата – убийците на Цветомир няма да лежат в затвора.
Върховният касационен съд няколко пъти връща делото на съда във Варна, но неизменно присъдите са условни. Това решение на ВКС постановява ефективно изпълнение на наказанието и е окончателно.

 

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Започва петдневен фестивал за празника на Св. св. Константин и Елена в едноименния курорт край Варна

Стартира петдневен фестивал по случай празника на Св. св. Константин и Елена в едноименния курорт…

преди 8 минути

Варна ще посрещне 24 май с най-красивата ветроходна регата в Черно море: Кои са най-добрите места за наблюдение?

Големият празник 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост,…

преди 20 минути

Сложиха нов асфалт на мястото, където катастрофира джипът на НСО с Кирил Петков и загина човек

Припомняме, че преди дни се случи зверска катастрофа с кола на НСО, в която се…

преди 29 минути

Експерт изрази мнение за пазара на труда: Каква е разликата между Варна и Пловдив?

Според последните данни на НСИ разликата в средната заплата у нас между отделните области стига…

преди 44 минути

Тези абонати във Варна остават без вода от рано: Кога ще я пуснат отново?

Рано тази сутрин от ВиК-Варна информират, че следните абонати във Варна остават без вода днес…

преди един час

Трета българка успя да покори Еверест

Стана ясно, че Мариета Георгиева се е превърнала в третата българка, успяла да изкачи Еверест.…

преди един час