Категории: Любопитно

Кои са най-полезната и най-вредната поза за сън

Реклама

Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни. Качествената почивка през нощта не само подобрява настроението, но и предпазва от стрес и редица заболявания, сред които болести на сърцето и диабет.

Повечето хора се нуждаят от около осем часа качествен сън, за да функционират правилно. Върху качеството му обаче се отразява и предпочитаната поза, пише Дарик.

По случай Световния ден на съня експерти разкриват ползите и недостатъците на най-разпространените пози за спане.

По гръб

Според експертите това е идеалната поза за добър сън. От американската Национална фондация за съня обаче отчитат, че по гръб спят едва осем процента от хората. Този начин на спане осигурява максимална почивка в неутрално положение за главата, шията и гърба. Позата по гръб е препоръчителна и срещу гастроезофагеален рефлукс – хранително разстройство, засягащо пръстена на мускула между езофагуса (хранопровод) и стомаха. Много хора, включително и бременните жени, страдат от киселини в стомаха. Гастроезофагеалният рефлукс представлява връщане на съдържанието от стомаха обратно в хранопровода. Спането по гръб не е препоръчително за хора, които страдат от сънна апнея – частично или пълно преустановяване на дишането по време на сън в резултат на свиване или деформация на дихателните пътища.

Странична поза


При тази поза за спане също е понижен рискът от гастроезофагеален рефлукс, както и от болки в шията и гърба. Индивидите, които спят настрани, е по-малко вероятно и да хъркат, тъй като позата поддържа отворени дихателните пътища. Страничната поза е предпочитана от 15 процента от хората. Недостатъкът ѝ е, че може да доведе до появата на бръчки, тъй като половината лице е „заровено“ във възглавницата.

По корем
Експертите са на мнение, че тази поза е полезна само срещу хъркане и вредна за всичко останало. Спането по корем причинява болки в шията и гърба, тъй като гръбнакът не е в неутрално положение, и освен това напряга мускулите и ставите. Съветът на специалистите е по възможност тази поза за сън да се избягва.

Поза „зародиш“

Снимка: Getty Images

Това е предпочитаният начин за спане от около 50 процента от възрастните индивиди – на една страна с извит торс и сгънати колене. Позата е препоръчителна за хората, които хъркат, и е отлична за бременните жени. Недостатъкът при нея е, че може да ограничи дишането, ако човек е твърде свит. Това неудобство може да се избегне, ако спящият изправи максимално тялото си, вместо да подпира гърдите си с брадичка и прекомерно да сгъва коленете си. За да се намали напрежението върху бедрата при позата „зародиш“, експертите препоръчват да се поставя възглавница между коленете.

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Очакват ни слънчеви часове: До 23° ще покажат термометрите по Черноморието днес

Според прогнозата на НИМХ днес времето по Черноморието ще бъде предимно слънчево. Там се очакват…

преди 11 минути

Кога да закусваме и вечеряме, за да бъде по-бърз метаболизмът ни?

Според експерти сутрешната активност трябва да започва в 6 сутринта, а пълната активност трябва да…

преди 10 часа

Уникална комбинация: Ето с какво да ядете шоколада, за да е полезен за сърцето ви

Руският кардиолог д-р Герман Ганделман съветва хората да ядат на ден по 20 грама шоколад,…

преди 11 часа

Този вулкан бълва злато на стойност 6000 долара всеки ден

Вулкан на Антарктида изхвърля злато на стойност 6000 долара всеки ден. Става въпрос за вулкана…

преди 13 часа

Черешите ли се превърнаха в новото злато: Ето колко струват в Пловдив и в Англия

Много хора са удивени от цената, ня която се предлагат ранните череши. Оказва се, че…

преди 14 часа

Направиха нови записи на химните на Република България и Европа

В края на април министърът на културата маестро Найден Тодоров и Националният оркестър направиха нови…

преди 14 часа