in

„Бялата чума“ покоси бургазлия

Туберкулозата взе първата си жертва за тази година в Бургаския регион.

Случаят е от началото на месеца и е с фатален край, показа справка на в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Поразеният от т.н. бяла чума е около 50-годишен мъж от община Бургас.През тази година се наблюдава сериозно увеличение на заразените от туберкулоза в областта. До средата на месец март регистрираните случаи са 17.

Справка показа, че пикът е бил през м. февруари, когато само за седмица в Белодробната болница в Бургас за лечение са постъпили 9 пациенти. През януари пък не е регистриран нито един случай, съобщава „Флагман“. Причинителят на туберкулозата е Микобактериум туберкулозис.

Източници на зараза могат да бъдат болните от туберкулоза хора и животни (главно едър рогат добитък, по-рядко свине, птици и други), както и техните продукти.От туберкулоза се разболяват лица с потисната имунна система.

Предразполагащи фактори са непълноценното и нерационалното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето, т. е. всичко което срива защитата на организма.

Рискови за заболяване от туберкулоза са и лица със захарен диабет, стомашно чревни страдания; лекуваните продължително време с кортизонови препарати, провеждащите химио и лъчелечение и др.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов