in

Известна верига за облекло направи голяма грешка погвайки графити артист (СНИМКИ)

Шведската компания за дрехи H&M отново се забърка в скандал, който за пореден път си навлечи гнева на публиката.

Причината за плъзналия из интернет хаштаг #boycotthm е подадено от компанията дело във федералния съд на Ню Йорк срещу графити артиста Джейсън Уилямс, известен като „REVOK“, с който тя иска да бъде признато, че нелегално произведеното улично изкуство не се ползва с авторски права – иначе казано почти всички графити по улиците да бъдат признати за публична собственост.

Всичко тръгва от опит на REVOK да накара фирмата да свали своя кампания, в която се виждат негови графити.

Това на практика означава, че ако компанията си хареса някой уличен графит, тя да може спокойно и без да иска разрешение от автора му (и без да му плаща за авторски права) да го използва в свои кампании.

A post shared by @_revok_ on

Това доведе до мощна вълна от неодобрение първо сред американските графити артисти, а след това и сред много обикновени хора. Хаштагът продължава да набира подкрепа като много от мненията изобилстват от грубости спрямо марката. Някои дори го определят като „нападение срещу правата на уличните артисти по целия свят„.

В крайна сметка под напора на публичното напрежение компанията оттегли иска си и поднесе публично извиненията си към всички обидени и засегнати. Оттам също така заявиха, че не са имали намерение да създадат правен прецедент, който да остави уличното изкуство без авторски права.

Това не е първият подобен случай, в който репутацията на H&M е атакувана публично. В началото на годината компанията си навлече обвинения в расизъм, след като публикува снимка на чернокожо дете с блуза, на която пише „Coolest Monkey In the Jungle“ („Най-готината маймунка в джунглата“). Тогава редица известни личности се обявиха за бойкот срещу бранда.

Източник: webcafe.bg

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов