in

Изригването на вулкан тласнало Исландия към Християнството

Снимка: Borvan53 / Wikipedia
Тъмен базалтов пясък и яркозелен мъх в дъното на вулкана Елджа.

Какво общо може да има вулканично изригване, средновековна поема и приемане на християнството? Очевидно, в Исландия – много.

Вулканът Елджа (Eldgjá) има два рекорда – най-големият вулканичен каньон в света, дълъг около 40 км, 270 м дълбок и 600 м широк, а също и най-големия изливане на лава в историята на Исладия, с около 20 км3 магма върху площ от около 800 км2. Това количество е достатъчно, за да покрие цяла Англия със слой от 20 сантиметра.

Спомените за това драматично събитие в историята на Исландия са записани в апокалиптична средновековна поема и са станали фактор за приемането на християнството на острова, показват нови изследвания, публикувани в Climatic Change, цитирани в сайта на Университета Кеймбридж.

Многодисциплинарният екип учени използва информация от ледени ядра и дървесни пръстени от времето на това изригване, случило се малко след като островът е колонизиран от викингите и келтите около 874 г., но досега датата на изригването бе несигурна. Това възпрепятстваше изследването на вероятните му последици.

Екипът определи датата на изригването, използвайки проби от ледените натрупвания в Гренландия, които пазят следи от вулканичния отток на Елджа. Използвайки уликите, съдържащи се в ледените ядки, учените откриват, че изригването започва около пролетта на 939 г. и продължава поне през есента на 940 г.

Изригването трябва да е имало огромно влияние върху ранните заселници. Изхвърлянията на такива количества лава са редки и впечатляващи – огромни потоци от лава поглъщат пейзажа, унищожавайки всичко по пътя си.

„Изригването става по времето на първите две или три поколения исландски заселници“, разказа водещият автор д-р Клайв Опенхаймер (Clive Oppenheimer) от катедрата по география на Кеймбридж.

След като получава дата за изригването на Елджа, екипът изследва ефекта му върху хората в Исландия и извън нея. Те откриват, че облакът от серен прах се разпространява в части на Европа, което води до отслабване на слънцето и му придава кървовочервен цвят, което е отразено в ирландските, германските и италианските хроники по онова време.

Това е част от 40-километровата пукнатина Eldgjá в Южна Исландия. Вулканично изригване през десети век причини наводнение от лава, най-голямото известно в историята на острова, а може би е дало и тласък за приемането на християнство от островитяните.

Изригването води до захлаждане на климата, тъй като праховият слой намалява количеството слънчева светлина, достигаща до повърхността, което се вижда по дървените пръстени в северното полукълбо. Доказателствата, които се съдържат в дървесните пръстени, предполагат, че изригването е предизвикало едно от най-студените лета от последните 1500 години.

„Застудяването през лятото на 940 г. е най-силно изразено в Централна Европа, Скандинавия, Канада, Аляска и Централна Азия, като средната лятна температура е по-ниска с 2°C“, разказва съавторът професор Маркус Стофел (Markus Stoffel) от Университета на Женева.

Дендрохронологията е метод за изследване на събитията по дървесните пръстени.Годишните пръстени са летопис, един вид дневник или по-скоро годишник, който съдържа информация за това какво се е случило с дървото и около него – дали годините са били особено горещи, студени, сухи или влажни.

Изригването е имало опустошителни ефекти, най-вече върху хората в Исландия, но и за хората по целия свят. Това събитие е променило метеорологичните условия, причинявайки сурова зима и унищожаването на реколтата на много места.

„Това е било огромно изригване, но все пак бяхме изумени колко изобилни са историческите доказателства за последствията от изригването. От Северна Европа до Северен Китай хората преживят дълги, сурови зими и тежка пролетно-лятна суша. Настъпват нападения на скакалци и смъртност по добитъка. Гладът не е повсеместен, но в началото на 40-те години на 10-ти век четем за глад и масова смърт в някои части на Германия, Ирак и Китай“, разказва съавторът д-р Тим Нюфийлд (Tim Newfield) от катедрата по история и биология на Университета на Джорджтаун.

Интересното е, че това драматично изригване може да е имало друг ефект в Исландия: то тласка жителите на острова към християнството.

Лесно е да се направи връзка между образите на ада, както са писани в Библията („огън и жупел“) и реалните вулканични изригвания – съпътстващите ги огън, мирис на сяра и мълнии са използвани от християнските проповедници като знамение и повод хората да се покаят за греховете си или да бъдат изправени пред вечно проклятие.

Исландската християнизация започва през 999 г. и се утвърждава през 11 век. Най-известната средновековна поема на Исландия, Вьолуспа (на ислански Völuspá – „Пророчеството на свещеника“), датирано от 961 г., разказва историята за края на езическите богове на Исландия и идването на нова епоха – времето на нов, единствен бог.

Снимка: Oppenheimer et al.
Codex Regius – исландски кодекс, в който се съхраняват много стихове от Старите Еди. 

Част от стихотворението описва ужасно изригване с огнени експлозии, осветяващи небето, а Слънцето е затъмнено от гъсти облаци пепел и пара:

„Слънцето стана черно, земята потъва в морето, ярките звезди падат от небето.
Парата бликва нагоре с това, което подхранва живота, пламъците се носят високо в небето“.

Всичко това може да изглежда условно (в края на краищата, те са обичайни теми), но това описание много напомня на изригване. Поемата продължава по-нататък, говорейки за студеното време – а в старогерманската митология самият Рагнарьок е последван от много студено време, напомнящо за вулканична или ядрена зима.

Изследователите предполагат, че тези линии в поемата може би са били предназначени да припомнят страшните спомени за изригването, за да стимулират мащабната религиозна и културна промяна, която се случва в Исландия през последните десетилетия на десети век.

„Тълкуването на стихотворението като пророчество за края на езическите богове и тяхното заместване от един, единствен бог, предполага, че спомените за това ужасно вулканично изригване са провокирани целенасочено, за да стимулират християнството на Исландия“ – отбелязва Опенхаймер.

Източник: offnews.bg

 

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов