in

За годишнината на Варненската библиотека разрешиха строежа на новата и сграда (СНИМКИ/ВИДЕО)

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народният представител Емилия Милкова уважиха с присъствието си 135-ата годишнина от създаването на Варненската библиотека.

Разрешителното за строеж на новата сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна вече е факт.

Това съобщи кметът на града Иван Портних на официалното откриване на изложбата „Аз съм мечтател“, посветена на 135-ата годишнина от създаването на културното учреждение.

Церемонията беше уважена от председателя  на Народното събрание Цвета Караянчева, народния представител и дългогодишен директор на библиотеката Емилия Милкова, областния управител на Варна Стоян Пасев, председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов, общински съветници, представители на културни институции и много граждани.

В поздравлението си по повод двойната годишнина – на самата библиотека и 125 години от рождението на нейния първи директор Добрин Василев, Цвета Караянчева подчерта радостта си от успеха на тригодишните усилия за изграждане на модерна нова библиотека във Варна, както и от това, че все повече хора избират общуването с книгата.

Изложбата „Аз съм мечтател“ успява да върне посетителите на библиотеката във времето на Следосвобожденска България, в което радетелите за духовност и просвета са работили с изключителен ентусиазъм.

Първата сграда на Варненската библиотека.

Сред интересните документи и предмети, които са показани, са снимки на първите библиотекари във Варна, на самата сграда на библиотеката по онова време, пишещата машина, на която е работил Добрин Василев, както и негови лични и други архивни документи, проследяващи развитието на културата в града, както и и на самата журналистика от онова време.

Показаните архивни документи разказват за културата във Варна, библиотечната дейност и развитието на журналистиката.

Пишещата машина на първия директор на Варненската библиотека Добрин Василев.

Новата сграда на Варненската библиотека е планирано да бъде изградена в пространството в непосредствена близост до Община Варна.

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/