in

Цвета Караянчева ще е патрон на Международния балетен конкурс Варна 2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева става патрон на първия и най-престижен балетен конкурс в света – Варненският.

Днес в Община Варна в присъствието на кмета на града Иван Портних, областния управител Стоян Пасев и зам.-кмета Коста Базитов, г-жа Караянчева се срещна с основните фигури в организацията на Балетната Олимпиада – Димитър Димитров, председател на Фондация Международен балетен конкурс Варна и Соня Димитрова, член на УС на фондацията. Димитър Димитров отправи официална покана към председателя на Народното събрание да стане патрон на танцовата надпревара, която ще се проведе за 28-ми път в морската столица на България.

„Много съм вдъхновена от тази покана – призна Цвета Караянчева. – За мен е чест и удоволствие да бъда патрон на най-стария в света международен балетен конкурс. За пръв път ще имам възможност да присъствам на живо на конкурса в Летния театър и съм много развълнувана. Балетният конкурс във Варна е една изключително престижна визитка картичка на Варна и на България и трябва да бъде подкрепян.“

Г-жа Караянчева ще излезе като най-висок гост на Балетната Олимпиада в Летния театър на тържествената церемония на 15 юли, която събира на една сцена най-именитите творци в света на танца – досегашни лауреати на Международния балетен конкурс във Варна, педагози, директори на балетни трупи, хореографи. Очаква се балетните почитатели да се срещнат с изкуството на танцьори от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и да видят отново най-ярките образци на класическия танц и най-новите хореографски композиции.

Фондация Международен балетен конкурс Варна подготвя бляскаво събитие, очаквано от балетния свят и от познатата с високия си вкус варненска балетна публика. Освен състезателни вечери в дните на конкурса ще се проведе и традиционната Международна лятна балетна академия, за която в момента вървят записванията. Тя дава шанс на млади танцьори да се учат от майсторството на най-големите имена в танца в класове по класически и характерен танц, импровизация и нови стилове.

Международният балетен конкурс Варна е основан е през 1964 г. и е Първият в света балетен конкурс. Организира се от фондация “Международен балетен конкурс Варна”, съорганизатор е Община Варна. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Патрон на 28-то издание е председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева. Балетната Oлимпиада е под егидата на UNESCO. Генерален спонсор на конкурса е Societe Generalе Експресбанк.

 

*******
Спонсор на наградата този месец: logo-promocheck

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов